Welkom op de nieuwspagina

Welkom op de nieuwspagina van Picha Foto. Ga je mee op avontuur? Auteur en fotograaf Ronald deelt op deze plek van alles over zijn passie voor fotografie. Hij schrijft over de reizen die hij maakt, bijzondere plekken die hij ontdekt en over de onontdekte wereld die zichtbaar wordt gemaakt dankzij de lens van zijn fototoestel.  

Op deze pagina kun je gebruik maken van een extra menu. Hiermee zie je in één oogopslag wat de meest recente berichten zijn of kun je in het archief duiken.

Ben je enthousiast geworden over een artikel? Heb je een vraag voor fotograaf Ronald? Of heb je leuke tips of aanvullingen? Plaats het gerust onder het betreffende artikel of neem even contact met ons op. Veel leesplezier!


– MEEST RECENTE BERICHTEN –


Kleurenchallenge: de winnaars

De afgelopen week hebben we in het kader van de Corona-crisis een Picha Foto kleurenchallenge georganiseerd, waarmee we de tijdlijn op Facebook …


Herfst op de hoge venen

Al enige tijd lag het plan er om een dag naar de Hoge Venen te gaan om nog even van de herfstkleuren te gaan genieten, die zo langzaamaan op hun top kwamen….


Maak de leukste tulpenfoto’s!

Het is lente: hoe maak je de mooiste tulpenfoto’s?

Je kent ze wel: al die kleurrijke velden vol met tulpen in die nu in bloei staan. De komende weken zijn dan ook het beste momenten om ze te gaan fotograferen. Ze staan nu bijna of wellicht net in bloei.

Iedereen kent de bollenstreek en de Keukenhof als HET bollengebied van Nederland. Maar waar zijn ze nog meer te vinden en hoe kun je ze op leuke manieren vastleggen? Lees hier de tips.

Waar zijn tulpen te vinden

Zoals gezegd zijn de meest bekende gebieden te vinden rond de Keukenhof en Lisse waar je normaal gesproken ook de jaarlijkse praalwagenparade vindt.

Maar ook de Flevopolder, Noordoostpolder, Schagen en Goeree-Overrflakkee hebben prachtige velden en routes om te genieten van de kleurrijke tulpen. Tevens zijn deze gebieden vaak wat rustiger, zeker doordeweeks, wat in deze tijd toch ook weer een voordeel is.

Een compositie maken

De bollen worden gepoot in rijen waardoor er veel lijnen zichtbaar zijn in de bloemenvelden. Deze kun je gebruiken als lijn in je foto. Zoek symmetrie in je compositie of laat ze vanuit een hoek lopen richting het midden.

Let erop dat je de horizon recht houdt, dit kun je natuurlijk ook achteraf corrigeren in Photoshop of Lightroom maar het is jammer wanneer je dan net een stuk van je foto kwijt raakt door het beeld recht te moeten zetten. Beter in het veld goed gemaakt dan achteraf gecorrigeerd. Als hulp heb je vaak in de camera een raster en zelfs een waterpas wanneer je in de Liveview-modus kijkt.

Gebruik je groothoek

Een groothoekobjectief geeft weer leuke mogelijkheden. Je kunt er de weidsheid mee weergeven van het landschap of op de grond liggen om extreme perspectieven te maken. Dit geeft ontzettend leuke effecten.

Het voordeel van een groothoekobjectief, in de range van 10 tot 24 mm, is dat je relatief dichtbij kunt scherpstellen. Je kunt dus dicht op de tulp kruipen voor allerlei bijzondere en grappige perspectieven.

Probeer ook eens gebruik te maken van de zon om zonnestralen in je beeld te creëren. Let op dat je niet rechtstreeks in de zon kijkt!!

Fotograferen met een telelens

Ook met je telelens kun je leuke beelden maken. Je kunt in een veld net die ene tulp isoleren welke een andere kleur heeft. Of zoom volledig in op tulpen en geef de achtergrond een zachte en onscherpe sfeer.

Inzoomen met een telelens maakt dat je al snel, dit in tegenstelling tot je groothoekobjectief, minder scherpte in je beeld krijgt. Wanneer je ook nog eens een laag diafragma gebruikt, bijvoorbeeld f/4 of f/5.6 beperk je je scherpte nog meer.

Let wel op je sluitertijd omdat je anders bewegingsonscherpte kunt krijgen wanneer je tijd te lang is.

Stelregel: sluitertijd = brandpuntsafstand x 2 (voor een cropsensor)

Creatief

Ga een aan de slag met creatief gebruik in met je camera. Je kunt dubbelopnames gaan maken, in- of uitzoomen tijdens het maken van de opname etc. Probeer gewoon dingen uit, het vergt wat oefenen en experimenteren maar je kunt er leuke resultaten mee behalen. Wat mislukt is, kun je tenslotte achteraf altijd nog weggooien.

Reflectiescherm

Een handig onderdeel om bij je te hebben voor het ophelderen van schaduwen is een klein reflectiescherm. Een vel wit papier geplakt op karton is ook een goed alternatief. Zo kun je het contrast tussen licht en donker verminderen of juist een licht accent leggen op een plek war jij wilt.

Wanneer je de schaduwen wat opheldert, zie je meer details!

Het beste tijdstip op de dag

Vaak kun je op zonnige dagen het beste vroeg op pad gaan. Dan heb je mooi ochtendlicht en wellicht nog dauw op de tulpen. Maar prachtige velden en dreigende luchten geven ook weer een aparte sfeer. Voor de avond geldt hetzelfde als de ochtend: je kunt prachtige zonsondergangen fotograferen.

De vraag is wat jij wilt laten zien en welke sfeer je aan je foto wilt meegeven. Eigenlijk kun je onder alle omstandigheden fotograferen, ieder weertype heeft ook een eigen charme.

Wanneer het hard waait, is het leuk om gebruik te maken van de wind en de beweging in beeld terug te zien. Wil je dit niet, dan zul je een snellere sluitertijd moeten gaan gebruiken.

Tot slot

Tulpen zijn erg fragiel en tevens het inkomen van de kweker!! Loop dus niet dwars door velden heen en let op waar je je statief en voeten neerzet. Iedereen kent de beelden wel van hordes toeristen die dit doen.

Wees je bewust van de natuur en gedraag je op sociale wijze. Aan de rand van velden kun je prima fotograferen, daarvoor hoef je niet midden in een veld te staan. Op die manier blijft het ook in de toekomst mogelijk om deze prachtige tulpen te fotograferen.

Succes en we zijn benieuwd naar de resultaten!


Paddenstoelen fotograferen: een aantal handige en creatieve tips

Herfst, de tijd van fantastische luchten, schitterende kleuren èn vele soorten paddenstoelen!

Het ene jaar is een beter paddenstoelenjaar dan het andere maar wanneer je kijkt, zie je ze uiteindelijk overal wel een keer verschijnen. Het is nu de tijd om er met de camera op uit te trekken en op zoek te gaan naar de vele soorten.

De meest bekende is natuurlijk wel vliegenzwam met de prachtige rode hoed en witte stippen. Maar ga ook eens op zoek naar de kleine oorzwammetjes, porseleinzwammen of het schitterende oranje koraalzwammetje. De keuze is groot maar je moet de ogen wel goed open houden.

In dit artikel krijg je tips om deze kleine wondertjes te fotograferen.

1 – Neem de tijd

Neem de tijd: het is eigenlijk een kleine dooddoener maar om te fotograferen moet je echt de tijd nemen.

Juist tijd is belangrijk om je creativiteit te ontwikkelen en te zien wat anderen niet zien. Tijd geeft je de mogelijkheid om bezig te gaan met composities.

Tijd is alleen al belangrijk om de kleinste exemplaren te vinden, zoals hierboven gezegd, want sommige zijn niet groter dan 1 cm. Het is bij je zoektocht ook zaak om op te letten waar je je voeten neerzet want plat trappen is gauw gebeurd.

Het voordeel van paddenstoelen is dat ze rustig blijven staan waardoor je in alle rust kunt werken aan je camera-instellingen, standpunt en je compositie.

Kijk eerst eens naar de omgeving van je onderwerp zonder gelijk je camera te pakken. Met observeren kun je zien welke achtergrond een toevoeging zou kunnen zijn aan je onderwerp.

2 – Wanneer is het paddenstoelentijd

Eigenlijk kun je ze het hele jaar tegenkomen, zelfs in de zomer al is de kans dan natuurlijk een stuk kleiner dan in het najaar.

Het is in ieder geval niet zo dat je tot de herfstkleuren hoeft te wachten. In september heb je al behoorlijke kans om ze ergens te zien staan.

Veel hangt af van de weersomstandigheden waarin ze goed gedijen. Paddenstoelen houden van een vochtige omgeving en wanneer het na een tijdje regen even droog is, schieten ze letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Lange droogte en mooi weer zijn juist weer geen goede voedingsbodem.

Het is veelal een kwestie van goed je ogen openhouden en kijken wat je allemaal ziet. Soms zitten de juweeltjes in een klein hoekje.

Wacht daarom niet te lang wanneer je ze wilt gaan fotograferen. Voor je het weet zijn ze weer weg. Sommige exemplaren zijn ook snel over hun hoogtepunt heen waar andere het langer volhouden.

3 – Scherptediepte

Fotografeer paddenstoelen met een kleine scherptediepte. Vaak staan ze in een onrustige omgeving van blaadjes, grassprieten, takjes etc. waardoor een beeld al snel onrustig oogt. Door de scherptediepte te beperken, zorg je dat de achtergrond snel waziger wordt. Zorg ervoor dat de paddenstoel scherp is.

Een onscherpe achtergrond hangt ook af van de afstand tussen paddenstoel en achtergrond. Wanneer de achtergrond dichtbij is, is het lastiger om een mooie wazige achtergrond te krijgen. Kijk dus goed naar dit onderdeel van de fotografie om een rustig beeld te creëren. In de foto’s hieronder zie je dat de bovenste foto een grote scherptediepte heeft, met een hoog diafragmagetal, de foto eronder heeft weinig scherptediepte door een klein diafragmagetal. Bij de bovenste foto dwaalt je oog door het beeld, bij de andere foto gaat je oog sneller naar het onderwerp, het springt er meer uit.

grote scherptediepte

4 – “Tuinieren”

Nu heb je een leuk standpunt maar toch nog storende elementen in beeld. Een klein beetje tuinieren mag! Losse blaadjes of grassprietjes kun je wanneer ze storend in beeld staan voorzichtig verwijderen of verleggen. Het is jammer wanneer je achteraf een storend (onscherp) object dwars door het beeld hebt lopen of er, zoals hier, een blaadje aan de paddenstoel geplakt zit. Kijk dus eerst rustig wat je weg kunt halen zonder iets kapot te maken. Kies anders een iets ander standpunt.

5 – Tegenlicht

Licht speelt in de fotografie een belangrijke rol. Fotograferen met bewolking geeft hele andere resultaten dan zonlicht. Tegenlicht geeft vaak mooie effecten en wanneer je een natte omgeving en/of laagstaande zon hebt kun je prachtige bokeh-effecten krijgen in de achtergrond. Wees vooral niet bang om te experimenteren. Een beetje tegenlicht kun je ook maken door het gebruik van een flitser of zaklampje!

De eerste foto is met tegenlicht, de foto eronder is genomen met (hard) zonlicht.

6 – Reflectiescherm

Is de voorkant van je onderwerp iets te donker dan kun je dit met een reflectiescherm wat ophelderen. De tegenlichtopname van hierboven leent zich bij uitstek hiervoor. Je hebt echt geen professioneel reflectiescherm nodig. Een blaadje wit papier kan al een heleboel doen. En zorg anders ook voor een stukje karton beplakt met alu-folie. Dit geeft nog iets meer reflectie wanneer het witte papier niet voldoet. In de handel zijn ook kleine reflectieschermpjes te verkrijgen die twee kanten hebben met wit en zilver.

7 – Statief

De één vervloekt het, de ander zweert erbij. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd een statief. Het maakt het beoordelen van een compositie eenvoudiger. Daarnaast heb je handen vrij voor andere attributen die je soms gaat gebruiken bij je opname. Zeker wanneer je laag bij de grond fotografeert, is een statief (of rijstzak) handig. Wanneer je nog geen statief hebt, en er wel eentje wilt aanschaffen, let er dan op dat de poten ook plat kunnen liggen, of dat je de middenzuil kunt omkeren, zodat je ook laag bij de grond kunt fotograferen. Een klein zakstatiefje is soms ook handig om bij je te hebben.

8- Perspectief

Je kunt paddenstoelen  uit verschillend soorten perspectief fotograferen: Schuin van boven, vogelperspectief, vanuit ooghoogte of vanuit een laag standpunt, kikkerperspectief. bij het kikkerperspectief kijk je van onderaf tegen de paddenstoel aan.

De meeste paddenstoelen groeien op de grond dus een perspectief vanaf ooghoogte (liggend op de grond) of kikkerperspectief komen het meeste voor en ogen ook het meest rustig.

Hiermee creëer je meer diepte in je foto dan wanneer je schuin van boven fotografeert.

Hieronder heb je voorbeelden van vogel- tot kikkerperspectief.

9 – Liveview

Wanneer je op de grond bezig bent, is liveview op je camera een goede optie om je compositie en scherpte goed te kunnen bepalen. Nog mooier is het wanneer je camera een draaibaar scherm heeft zodat je er bovenop kunt kijken.  Met de liveview-optie kun je ook inzoomen op je onderwerp zodat je nog beter kunt beoordelen of je scherpte goed is.

Een andere optie is een hoekzoeker op je camera te monteren. Hierbij kijk je door je zoeker via deze toevoeging aan je camera.

10 – Vuilniszak

Een vuilniszak is onmisbaar wanneer je na de regenperiode paddenstoelen wilt gaan fotograferen. De grond is in deze tijd van het jaar nat. Niets is vervelender om ergens te willen gaan liggen en het kan niet omdat je dan direct nat en vies bent. Er zijn grote vuilniszakken verkrijgbaar die je eenvoudig in je fototas kunt oprollen. Knip deze open zodat je er helemaal op kunt gaan liggen. Het werkt perfect en je blijft droog en schoon. Neem voor de zekerheid nog een klein plastic tasje mee om de natte vuilniszak in weg te stoppen. Dan blijft ook je fototas.

11 – Details

Met een macrolens, zoals bijvoorbeeld een Sigma 105mm Macro, kun je prachtige details van de paddenstoelen maken. Wanneer je goed kijkt, zie je in het hoedje prachtige lamellen. Maar ook gekartelde randjes of witte stippen. Iedere paddenstoel heeft hele leuke kenmerken om mee te experimenteren.

Wil je het nog extremer dan zijn tussenringen een optie waarmee je nog dichter op je onderwerp kunt “inzoomen”, verder dan 1:1. Dan is handmatige scherpstelling heel belangrijk omdat je met erg kleine scherptediepte gaat werken. Een verkeerde scherpstelling is dan snel gemaakt.

Ook een zoom-objectief kun gebruiken om heel dicht op je onderwerp te kruipen en de paddenstoel groot in beeld brengen. Daarbij zul echter je ook meer van de omgeving in beeld brengen en minder details.

12 – Wat breng je in beeld

Veel paddenstoelen hebben beschadigingen. Observeer je onderwerp goed en kijk van welke kant je wilt fotograferen. Let ook op de storende omgeving rond je paddenstoel en de achtergrond. Soms is een stapje naar links of rechts al voldoende. En blijkt het niet te lukken, kies dan een ander exemplaar uit. Waarschijnlijk staan er toch genoeg.

13 – Tot slot

Dit onderwerp is niet het meest makkelijke om mooi in beeld te brengen. Begin dus bij tip 1 en neem alle tijd om te kijken en fotograferen. Maar experimenteer ook veel en ontwikkel je creativiteit. Speel met reflectie, standpunten, lichtval, zaklampjes etc.

Probeer te breken met alle regels die er zijn. Succes !


Lente in het Speulderbos

Enige weken geleden was het toch weer eens tijd om erop uit te trekken met de camera. De Corona-crisis had gezorgd voor een compleet lege workshop- en reizenagenda en gaf daardoor weer ruimte voor andere activiteiten en plannen.

Nu de natuur langzaam weer ontwaakte uit de winterslaap en de bomen langzaam weer hun bladerdek begonnen te vormen, was een bezoek aan één van de mooiste Nederlandse bossen een goede optie om eens te ontsnappen aan de dagelijkse stortvloed van corona-berichten en een dagje alleen het bos in te gaan.

Het was even wachten op een goede dag met bewolking en wat lichte regen. Dat was, net als nu, vrij lastig want ook de maand april blonk uit in droogte en zonneschijn. Maar geduld wordt ook in het doorgaans regenachtige Nederland beloond en uiteindelijk waren de weersvoorspellingen zodanig dat de gewenste omstandigheden zich voordeden.

Bepakt en bezakt over de lege fileloze wegen kwam ik aan in een evenzo leeg bos. Het voordeel van wat gemiezer is dat de meeste mensen ook thuis blijven en ik het bos voor mij alleen had. Dat kan in het Speulderbos ook wel eens anders zijn al is het meestal na een paar honderd meter wandelen alweer rustig.

Vanaf de parkeerplaats nam ik het eerste bospad en liep naar één van de locaties toe waar ik graag fotografeer. Het Speulderbos is echt een heerlijk bos om in te dwalen en verdwalen.

Eén van die prachtige plekjes is een stukje waar de Lelietjes-van-Dalen groeien en al in bloei stonden. Het tapijt van groene plantjes met de kenmerkende witte hangende klokjes gaf een prachtig beeld van de lente. De lichtgroene kleuren en met mos begroeide omgevallen boom gaven bijna een tropisch regenwoud-gevoel.

Wat altijd mee gaat….

….zijn een paar filters die altijd in mijn rugzak zitten wanneer ik naar een bos ga.

Het eerste filter is een verloopfilter. Wanneer je door het bos loopt zul je zien, wanneer je omhoog kijkt, dat door het bladerdak vaak veel licht valt, zeker als het en dag met zon is. De omstandigheden maken dan dat je een (te) groot contrast hebt. Een camera kan meestal 5 tot 6 stops contrastverschil aan, sommige camera’s met een goede sensor ondertussen al 8 tot 10 stops. maar onze ogen kunnen zeker 14 stops contrastverschil aan!!

Dat betekent eigenlijk dat je ogen het contrastverschil in het bos nauwelijks waarnemen omdat je ogen dat corrigeren. Je gaat hooguit wat meer knijpen met je ogen wanneer je in het licht door de bladeren kijkt.

Maar maak je met camera een foto en zie je deze daarna op de computer, dan kun je zien dat je camera dit niet corrigeert. Het gevolg is dan dat de lichte delen in de toppen van de bomen uitgebeten zijn wanneer je je belichting in het bos juist hebt. Omgekeerd: heb je de kruinen goed belicht, dan is het bos te donker.

Een verloopfilter heb je in verschillende sterktes en met verschillende overgangen, van zacht tot hard. Daarmee kun je het contrast tussen licht en donker terugbrengen zodat je je foto goed kunt belichten.

Het tweede filter wat vaak gebruikt wordt, is het polarisatiefilter. Vaak wordt dit filter gebruikt om de blauwe lucht te verdonkeren en de witte wolken er nog meer uit te laten springen. Maar ook in het bos kan dit filter vaak goed werk doen doordat het kleuren intensiveert. Zeker op een regenachtige dag, zoals in mijn verhaal, is dit een zeer bruikbaar filter.

Het Speulderbos staat bekend om de prachtige oude kromme beuken. Veel bomen werden gebruikt voor de houtproduktie maar kromme exemplaren bleven staan. Er staan nog oude beuken tussen in allerlei prachtige vormen, begroeid met mos.

Het bos wordt hier ook aan zijn lot over gelaten waardoor tussen de oude omgevallen bomen weer allerlei nieuw leven ontstaat. Zelfs op de oude bomen kom je weer nieuwe boompjes tegen.

Zoals ik al zei, ongemerkt dwaal en verdwaal je in dit bos. Overal valt wel iets te zien….. prachtige boslandschappen maar ook in de details. Na de Lelietjes-van-Dalen ging mijn aandacht een keer uit naar de structuren in het hout. En waar de bast reeds van de boom was verdwenen, kwam de verborgen wereld eronder tevoorschijn. Een leuk lijnenspel, van een beestje wat onder de schors geleefd had, kwam letterlijk bloot te liggen. 

Met de macrolens kroop ik in mijn onderwerp in deze miniwereld. Liveview aangezet om goed scherp te kunnen stellen, want dat luistert met macrofotografie altijd heel nauw.

Gebruik je liveview, zorg voor een extra accu. Of twee. Liveview gebruikt veel stroom en niets is vervelender om na een tijdje met een lege accu te staan op je locatie.

Voor je het weet ben je weer een tijdje verder. en viezer…., neem dus ook een grote vuilniszak mee wanneer je van plan bent om de wereld op je buik te gaan bekijken.

De macrowereld is ook een fantastische wereld om te bekijken en fotograferen. Een compleet andere tak van fotograferen waarmee je dingen kunt laten zien waar anderen aan voorbij gaan.

Na de macrolens weer ingepakt te hebben werd ik beloond met een flinke bui op mijn hoofd. Ik kreeg waarom ik gevraagd had: regen en bewolking. Gelukkig was het van korte duur dus na een paar minuten schuilen onder een lekkende boom kon ik weer verder.

Nu was het de beurt aan het grensgebied tussen wat krom en recht is: de oude beuken maakten plaats voor kaarsrechte dennebomen.

Langzaam begon het ook wat lichter te worden in de lucht. Het was droog en heel even kwam er een zonnestraaltje.

Nu het zo stil is in het bos, laten de dieren zich ook meer zien. Terwijl ik aan het fotograferen was, kwamen er in de verte wat wilde zwijnen voorbij. Helaas niet kunnen fotograferen maar het blijft een mooi gezicht, zo een rijtje achter elkaar.

Zo bood het rustige Speulderbos me op deze mooie dag teveel om te fotograferen.

En om de dag mooi af te sluiten, kwam de zon tenslotte ook nog even om het hoekje kijken. Weliswaar zonder zonneharpen maar die bewaren we wel voor een volgend bezoek aan dit oerbos in Nederland.

Wil je een keer mee om dit bos te ontdekken en meer te leren over fotografie, we gaan zowel in de lente als de herfst op dagworkshop hierheen met kleine groepjes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan heb je het nieuws, aanpassingen in programma’s of andere interessante tips, nieuws of verhalen als eerste en mis je niks meer!


Kleurenchallenge: de winnaars

De afgelopen week hebben we in het kader van de Corona-crisis een Picha Foto kleurenchallenge georganiseerd, waarmee we de tijdlijn op Facebook met verschillende kleurrijke updates hebben gevuld.

Het doel was om iedere dag in of rondom huis aan de hand van een kleurenthema een foto in te zenden op onze Facebookpagina. Het idee werd leuk opgepakt met vele positieve reacties en inzendingen. Zelfs tot vandaag aan toe komen er nog foto’s binnen!

Voor de winnaars hebben wij een apart album aangemaakt op onze Facebookpagina.

Tevens staan de winnaars een week lang hieronder in onze eregalerij.

• Groen: winnares Jody van Strien – Van Boven

• Geel: winnares Wilma van Weelden

• Blauw: winnares Denise den Hollander

• Wit: winnaar Ronald Vaessen

• Zwart: winnares Joyce Walter

* Extra winnaar Groen: Massimiliano Lonzi

Na stemming is tot overall winnaar van  deze challenge gekozen: Ronald Vaessen.

Alle deelnemers nogmaals veel dank voor de inzendingen en graag tot de volgende keer!


Herfst op de Hoge Venen

Al enige tijd lag het plan er om een dag naar de Hoge Venen te gaan om nog even van de herfstkleuren te gaan genieten, die zo langzaamaan op hun top kwamen.

Zoals zo vaak met mooie  plannen voorkwamen het weer of andere fotografische activiteiten de daadwerkelijke autorit naar België.

Afgelopen woensdag leek echter een perfecte dag te worden om naar de Ardennen te rijden: twee uurtjes verder en je bent in een compleet andere wereld. De avond ervoor eerst de checklist afwerken: geheugenkaarten leeg en in de camera (ergens staan zonder je opslag doe je ook maar één keer), accu’s geladen, filters schoongemaakt en klaar gelegd….

De weersvoorspellingen gedurende de kleine week ervoor zagen er goed uit: wisselend bewolkt en zelfs in de nacht ervoor een klein beetje sneeuw met vorst en bij zonsopkomst wat mist. Hoe mooi wil je het hebben ! De echte winterse omstandigheden waren al meermaals ons deel tijdens de populaire fotoreis Hoge Venen welke we ieder jaar weer organiseren, de herfst schoot er door de drukte regelmatig bij in.

Naarmate de week vorderde, werd ook de voorspelling anders. Een wisselend bewolkt weertype werd uiteindelijk vooral bewolkt. Het eerste doel om de zonsopkomst op de hoogvlakte mee te pakken werd twijfelachtig maar de wekker werd toch maar afgesteld op 4:15 uur om met een pittige wandeling op tijd te zijn op de hoogvlakte. Een blik op de radar bevestigde de eerdere vermoedens van de avond ervoor: geen zon, geen mist, geen sneeuw. Enkel een grauw wolkendek.

De keuze om wat later te gaan, bleek geen verkeerde: de zon kwam pas eind van de middag heel even tevoorschijn. Om 10:00 uur stonden we met onze voeten in het water in één van de prachtige riviertjes van de Hoge Venen, met laarzen aan natuurlijk.

Veentaartjes en draaikolkjes

Met de voeten in het water…. de laarzen zijn zeker geen overbodige luxe om ook opnamen te kunnen maken vanuit het riviertje zelf: toch vaak net iets spannender dan vanaf de kant. Zeker opnamen vlak boven het water geven een apart effect….. en natte voeten wanneer de laarzen net iets te laag blijken.

Maar dat mag de pret niet drukken. Een extra paar sokken zijn altijd handig om mee te nemen aangezien het niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer is dat de laarzen vollopen. Je moet soms wat over hebben voor een mooi beeld….

Gelukkig is de zon er inderdaad niet en zijn de contrasten in het bos bij het riviertje uitstekend. De lichtomstandigheden wijzigen vrijwel niet waardoor het iedere keer aanpassen van de belichting nauwelijks hoeft. Ook weer makkelijk tijdens het gebruik van de ND-filters om lange sluitertijden te krijgen.

Stroomopwaarts lopen schiet natuurlijk niet op met de vele onderwerpen. Enkele wandelaars kijken vreemd op naar deze fotograaf midden in de rivier. Gelukkig doet goed voorbeeld goed volgen en een groepje fotografen van een Belgische fotoclub zien we later ook in de rivier bivakkeren….ook met natte voeten natuurlijk.

Ook het zoeken naar composities en interessante onderwerpen maakt dat de wandelsnelheid uiteraard laag ligt.  Waar wandelaars hun vele kilometers gelopen hebben en weer terugkeren, zijn we misschien een kilometer ver gekomen. Dat is het “lot” van de natuurfotograaf: soms biedt iedere meter weer een nieuw onderwerp en laten de lange sluitertijden een wereld voor je opengaan die je anders niet ziet.

Zo zijn er ook de veentaartjes die in de riviertjes dobberen. Het lijkt verontreiniging van het water maar het is rijk aan mineralen en ontzettend gezond bij juist gebruik ervan. Het bestaat uit o.a. humus, klei, onverzadigde vetzuren en nog meer natuurlijke stoffen. En zeg nu zelf: het ziet er ook best uit als een schuimgebakje met chocoladepoeder erover. Maar wat kun je er nog meer mee ?

Tijdens al onze cursussen, workshops en reizen is er één filosofie die als leidraad dient:

we leren mensen hoe te “kijken” en gebruiken fotografie als creatief middel voor een betekeninsvolle persoonlijke expressie en groei. Door verbinding met de omgeving en door mensen uit hun “systeem” te laten stappen, kun je je persoonlijk en expressief verder ontwikkelen.

Na de riviertjes was het toch nog even tijd voor de hoogvlakte. De zon scheen ondertussen wat en kleurde de hoogvlakte mooi rood. Een extra verrassing waren de duizenden kraanvogels die op hun trek een plekje voor de nacht probeerden te vinden bij de vennetjes in het gebied. Een prachtig gezicht wanneer, luid trompetterend, deze vogels over je heen vliegen.

De ijzige wind maakte het wat minder aangenaam op bijna 700 meter hoogte. naast de laarzen zijn een muts en handschoenen soms ook geen overbodige luxe. Al lijkt het in Nederland aangenaam weer, de Hoge Venen zijn echt een andere wereld.

Al met al komt in 2020 de herfst fotoreis Hoge Venen er zeker ! Met alle prachtige locaties en de herfstkleuren is dit een geweldig reis voor landschaps-, macro- en, als bonus, vogelfotografie.


Onze nieuwe website is online

Eindelijk is het zover: onze compleet vernieuwde website is online!

Een periode van nadenken over de nieuwe lay-out begon zo rond februari dit jaar.  Naast het ontwerpen van de website stond het ontwikkelen van nieuwe fotocursussen, fotoworkshops en masterclass fotoreizen op het programma. Al met al een intensief proces, met name voor de fotoreizen welke al enige tijd op de plank lagen om in de markt te gaan zetten.

Nu, een half jaar later, kunnen we in ieder geval met trots zeggen dat de missie geslaagd is.

We hebben in het cursusblok een jaarcursus natuurfotografie toegevoegd waarin we met een kleine groep een jaar lang de creativiteit gaan ontwikkelen op de verschillende gebieden in de natuurfotografie. Iedere deelnemer eindigt het jaar met een zelfgekozen portfolio.

Het programma van fotoworkshops is iets aangepast en zal ieder jaar wel nieuwe bestemmingen met zich meebrengen.

Met name de fotoreizen zijn uitgebreid. We richten ons op intensieve begeleiding om deelnemers ook echt te laten groeien als kunstenaar door verbinding met de omgeving en het onderwerp. op deze wijze scheppen we de voorwaarden om de creativiteit te ontwikkelen.

Ook digtalisering van 8 mm films, videobanden en audio alsmede printservice van foto’s en canvas doen we in ons eigen laboratorium.

De komende tijd zal in het teken staan om ons uitgebreide programma uit te rollen en de kinderziektes, die her en der nog zitten, te perfectioneren. Ook dat is weer een mooie uitdaging.

Neem gerust een kijkje op onze vernieuwde website, scroll langs de foto’s in het portfolio en we horen graag wat u ervan vindt. Opbouwende, positieve kritieken en complimenten zijn altijd welkom.


Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google