Fotograferen in de sneeuw, een korte video met tips!
Sneeuw in Nederland is steeds zeldzamer en vaak maar heel korte tijd. Wanneer de zon tevoorschijn komt of de temperatuur stijgt, is het witte landschap zo vaak weer verdwenen.

Het is dus belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden en je van te voren te oriënteren op een aantal locaties waar je heen zou kunnen gaan.

In de video geven we je een aantal basistips wanneer je nog op de automatische stand fotografeert. Met deze tips kun je goed belichte en mooie landschapsfoto’s gaan maken in de sneeuw. Onder de video staat nog wat extra informatie.

Veel plezier met deze tutorial!

Statief
Met de hoge ISO-waarden en hoge sluitertijden van moderne camera’s, vraag je je misschien af waarom een statief nodig is. Statieven kunnen een zeer handige ondersteuning zijn.  Gebruik bij landschapsfotografie het ook liefst een statief. Je kunt namelijk heel eenvoudig je compositie bepalen.  Zo kan een statief bijvoorbeeld ook zorgen voor stabiliteit en scherpere foto’s.

Waar je op moet letten tijdens het fotograferen vanaf statief is je stabilisatie en je schouderband aan de camera. De stabilisatie dient uit te staan en de schouderband moet goed vast zitten, zodat er verder geen enkele trilling plaats kan vinden.

De beste camera instellingen voor fotograferen in de sneeuw
De video gaat er vanuit dat je nog in de voorkeuze-programmastanden werkt. Met handmatige instellingen kom je vaak tot het beste resultaat.  Met name sneeuwlandschappen geven nog wel eens ongewenste resultaten door de aanwezigheid van veel witte tinten. Diafragma, witbalans, belichtingscompensatie en nog meer instellingen bespreken we in de video en hieronder. Wil je meer gaan leren over je camera dan is onze online cursus een goede opstap tot meer kennis over fotografie en de basisbeginselen.

Diafragma
Wil je een (sneeuw-)landschap fotograferen, gebruik dan als basis zoveel mogelijk een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Voor detailfoto’s is het juist weer mooier een groter diafragma (kleiner getal) te gebruiken zodat je een wazige achtergrond krijgt.

Witbalans
Witbalans gebruik je om de juiste kleur in je afbeelding te krijgen. Het kan voorkomen dat een sneeuwfoto te blauw wordt bij een bewolkte dag en op de automatische witbalans.
Vaak werkt de stand “schaduw” als witbalans prima. Door in RAW te fotograferen, is in de nabewerking de witbalans altijd nog makkelijk wijzigen. Wanneer je enkel in JPEG fotografeert, is dat niet mogelijk!

ISO
Bij zonnige winterdagen is een ISO-waarde tussen de 100 en 200 voldoende, bij meer bewolkt weer is een ISO van 400 ruim voldoende voor mooie scherpe en heldere sneeuw foto’s waarbij je geen problemen krijgt met je belichting.

Lichtmeting
De kans is aanwezig dat je foto’s met een sneeuwlandschap grijs tonen. Dit heeft te maken met je lichtmeting op de automatische stand. De camera denkt midden grijs en maakt je sneeuw dus ook die kleur omdat er voor de camera “teveel” licht binnenkomt. Je kunt het beste iets overbelichten wanneer je op de M-stand fotografeert of met de automatische stand de belichtingscompensatie gebruiken. 

Flitsen
Als je sneeuwvlokken wilt fotograferen, probeer dan eens te flitsen of gebruik een zaklamp om ze beter op te laten vallen. Sneeuwvlokken weerkaatsen het licht waardoor je ze beter zichtbaar maakt op de foto. Zet het diafragma op f/4. Als je het hoger instelt vallen de sneeuwvlokken minder op.

Sneeuw - Sneeuwvlok - Sneeuwlandschap - fotografie - flits - foto - Picha foto - Fotografie workshop - Fotografie cursus

Zonnekap, regenhoes en condens
Sneeuwt het op het moment dat je gaat fotograferen dan is het verstandig om een zonnekap en regenhoes te gebruiken. Je kunt er een boel onheil mee voorkomen doordat er geen vocht je camera binnendringt. Wanneer het flink waait en sneeuwt, zorg dat je met je rug naar de wind staat anders zit je frontlens steeds vol met sneeuw.  

Neem ook een schoonmaakdoek mee om de sneeuw en condens op je lens weg te halen. Wanneer je huiswaarts gaat, stop dan je materiaal niet gelijk in een tas. Thuisgekomen ook eerst  de camera even acclimatiseren in een koelere ruimte in plaats van in de woonkamer en haal de camera ook uit je tas.

Zoek naar contrast en details
Op bewolkte dagen is er vlak licht. Gecombineerd met sneeuw is er weinig contrast. Ga dan op zoek naar kleurrijke combinaties. De zonsopkomst of zonsondergang zijn ook vaak erg kleurrijk.

Sneeuw fotograferen tijdens de winter is natuurlijk niet het enige, er zijn een hoop andere elementen die je kan vastleggen op camera. Let in de winter ook eens op de kleinere details.

contrastrijk - met - sneeuw - Picha foto - fotografie - vetplant - Natuurfotografie - Fotografie cursus - Fotografie workshop

Ga op pad en veel plezier!