Enige weken geleden was het toch weer eens tijd om erop uit te trekken met de camera. De Corona-crisis had gezorgd voor een compleet lege workshop- en reizenagenda en gaf daardoor weer ruimte voor andere activiteiten en plannen.

Nu de natuur langzaam weer ontwaakte uit de winterslaap en de bomen langzaam weer hun bladerdek begonnen te vormen, was een bezoek aan één van de mooiste Nederlandse bossen een goede optie om eens te ontsnappen aan de dagelijkse stortvloed van corona-berichten en een dagje alleen het bos in te gaan.

Het was even wachten op een goede dag met bewolking en wat lichte regen. Dat was, net als nu, vrij lastig want ook de maand april blonk uit in droogte en zonneschijn. Maar geduld wordt ook in het doorgaans regenachtige Nederland beloond en uiteindelijk waren de weersvoorspellingen zodanig dat de gewenste omstandigheden zich voordeden.

Bepakt en bezakt over de lege fileloze wegen kwam ik aan in een evenzo leeg bos. Het voordeel van wat gemiezer is dat de meeste mensen ook thuis blijven en ik het bos voor mij alleen had. Dat kan in het Speulderbos ook wel eens anders zijn al is het meestal na een paar honderd meter wandelen alweer rustig.

Vanaf de parkeerplaats nam ik het eerste bospad en liep naar één van de locaties toe waar ik graag fotografeer. Het Speulderbos is echt een heerlijk bos om in te dwalen en verdwalen.

Eén van die prachtige plekjes is een stukje waar de Lelietjes-van-Dalen groeien en al in bloei stonden. Het tapijt van groene plantjes met de kenmerkende witte hangende klokjes gaf een prachtig beeld van de lente. De lichtgroene kleuren en met mos begroeide omgevallen boom gaven bijna een tropisch regenwoud-gevoel.

Wat altijd mee gaat….

….zijn een paar filters die altijd in mijn rugzak zitten wanneer ik naar een bos ga.

Het eerste filter is een verloopfilter. Wanneer je door het bos loopt zul je zien, wanneer je omhoog kijkt, dat door het bladerdak vaak veel licht valt, zeker als het en dag met zon is. De omstandigheden maken dan dat je een (te) groot contrast hebt. Een camera kan meestal 5 tot 6 stops contrastverschil aan, sommige camera’s met een goede sensor ondertussen al 8 tot 10 stops. maar onze ogen kunnen zeker 14 stops contrastverschil aan!!

Dat betekent eigenlijk dat je ogen het contrastverschil in het bos nauwelijks waarnemen omdat je ogen dat corrigeren. Je gaat hooguit wat meer knijpen met je ogen wanneer je in het licht door de bladeren kijkt.

Maar maak je met camera een foto en zie je deze daarna op de computer, dan kun je zien dat je camera dit niet corrigeert. Het gevolg is dan dat de lichte delen in de toppen van de bomen uitgebeten zijn wanneer je je belichting in het bos juist hebt. Omgekeerd: heb je de kruinen goed belicht, dan is het bos te donker.

Een verloopfilter heb je in verschillende sterktes en met verschillende overgangen, van zacht tot hard. Daarmee kun je het contrast tussen licht en donker terugbrengen zodat je je foto goed kunt belichten.

Het tweede filter wat vaak gebruikt wordt, is het polarisatiefilter. Vaak wordt dit filter gebruikt om de blauwe lucht te verdonkeren en de witte wolken er nog meer uit te laten springen. Maar ook in het bos kan dit filter vaak goed werk doen doordat het kleuren intensiveert. Zeker op een regenachtige dag, zoals in mijn verhaal, is dit een zeer bruikbaar filter.

Het Speulderbos staat bekend om de prachtige oude kromme beuken. Veel bomen werden gebruikt voor de houtproduktie maar kromme exemplaren bleven staan. Er staan nog oude beuken tussen in allerlei prachtige vormen, begroeid met mos.

Het bos wordt hier ook aan zijn lot over gelaten waardoor tussen de oude omgevallen bomen weer allerlei nieuw leven ontstaat. Zelfs op de oude bomen kom je weer nieuwe boompjes tegen.

Zoals ik al zei, ongemerkt dwaal en verdwaal je in dit bos. Overal valt wel iets te zien….. prachtige boslandschappen maar ook in de details. Na de Lelietjes-van-Dalen ging mijn aandacht een keer uit naar de structuren in het hout. En waar de bast reeds van de boom was verdwenen, kwam de verborgen wereld eronder tevoorschijn. Een leuk lijnenspel, van een beestje wat onder de schors geleefd had, kwam letterlijk bloot te liggen. 

Met de macrolens kroop ik in mijn onderwerp in deze miniwereld. Liveview aangezet om goed scherp te kunnen stellen, want dat luistert met macrofotografie altijd heel nauw.

Gebruik je liveview, zorg voor een extra accu. Of twee. Liveview gebruikt veel stroom en niets is vervelender om na een tijdje met een lege accu te staan op je locatie.

Voor je het weet ben je weer een tijdje verder. en viezer…., neem dus ook een grote vuilniszak mee wanneer je van plan bent om de wereld op je buik te gaan bekijken.

De macrowereld is ook een fantastische wereld om te bekijken en fotograferen. Een compleet andere tak van fotograferen waarmee je dingen kunt laten zien waar anderen aan voorbij gaan.

Na de macrolens weer ingepakt te hebben werd ik beloond met een flinke bui op mijn hoofd. Ik kreeg waarom ik gevraagd had: regen en bewolking. Gelukkig was het van korte duur dus na een paar minuten schuilen onder een lekkende boom kon ik weer verder.

Nu was het de beurt aan het grensgebied tussen wat krom en recht is: de oude beuken maakten plaats voor kaarsrechte dennebomen.

Langzaam begon het ook wat lichter te worden in de lucht. Het was droog en heel even kwam er een zonnestraaltje.

Nu het zo stil is in het bos, laten de dieren zich ook meer zien. Terwijl ik aan het fotograferen was, kwamen er in de verte wat wilde zwijnen voorbij. Helaas niet kunnen fotograferen maar het blijft een mooi gezicht, zo een rijtje achter elkaar.

Zo bood het rustige Speulderbos me op deze mooie dag teveel om te fotograferen.

En om de dag mooi af te sluiten, kwam de zon tenslotte ook nog even om het hoekje kijken. Weliswaar zonder zonneharpen maar die bewaren we wel voor een volgend bezoek aan dit oerbos in Nederland.

Wil je een keer mee om dit bos te ontdekken en meer te leren over fotografie, we gaan zowel in de lente als de herfst op dagworkshop hierheen met kleine groepjes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan heb je het nieuws, aanpassingen in programma’s of andere interessante tips, nieuws of verhalen als eerste en mis je niks meer!