Het is lente: hoe maak je de mooiste tulpenfoto’s?

Je kent ze wel: al die kleurrijke velden vol met tulpen in die nu in bloei staan. De komende weken zijn dan ook het beste momenten om ze te gaan fotograferen. Ze staan nu bijna of wellicht net in bloei.

Iedereen kent de bollenstreek en de Keukenhof als HET bollengebied van Nederland. Maar waar zijn ze nog meer te vinden en hoe kun je ze op leuke manieren vastleggen? Lees hier de tips.

Waar zijn tulpen te vinden

Zoals gezegd zijn de meest bekende gebieden te vinden rond de Keukenhof en Lisse waar je normaal gesproken ook de jaarlijkse praalwagenparade vindt.

Maar ook de Flevopolder, Noordoostpolder, Schagen en Goeree-Overrflakkee hebben prachtige velden en routes om te genieten van de kleurrijke tulpen. Tevens zijn deze gebieden vaak wat rustiger, zeker doordeweeks, wat in deze tijd toch ook weer een voordeel is.

Een compositie maken

De bollen worden gepoot in rijen waardoor er veel lijnen zichtbaar zijn in de bloemenvelden. Deze kun je gebruiken als lijn in je foto. Zoek symmetrie in je compositie of laat ze vanuit een hoek lopen richting het midden.

Let erop dat je de horizon recht houdt, dit kun je natuurlijk ook achteraf corrigeren in Photoshop of Lightroom maar het is jammer wanneer je dan net een stuk van je foto kwijt raakt door het beeld recht te moeten zetten. Beter in het veld goed gemaakt dan achteraf gecorrigeerd. Als hulp heb je vaak in de camera een raster en zelfs een waterpas wanneer je in de Liveview-modus kijkt.

Gebruik je groothoek

Een groothoekobjectief geeft weer leuke mogelijkheden. Je kunt er de weidsheid mee weergeven van het landschap of op de grond liggen om extreme perspectieven te maken. Dit geeft ontzettend leuke effecten.

Het voordeel van een groothoekobjectief, in de range van 10 tot 24 mm, is dat je relatief dichtbij kunt scherpstellen. Je kunt dus dicht op de tulp kruipen voor allerlei bijzondere en grappige perspectieven.

Probeer ook eens gebruik te maken van de zon om zonnestralen in je beeld te creëren. Let op dat je niet rechtstreeks in de zon kijkt!!

Picha Foto - Nederland - Holland - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Europa - Wereldwijd - Tulpen - Tulpenvelden

Fotograferen met een telelens

Ook met je telelens kun je leuke beelden maken. Je kunt in een veld net die ene tulp isoleren welke een andere kleur heeft. Of zoom volledig in op tulpen en geef de achtergrond een zachte en onscherpe sfeer.

Inzoomen met een telelens maakt dat je al snel, dit in tegenstelling tot je groothoekobjectief, minder scherpte in je beeld krijgt. Wanneer je ook nog eens een laag diafragma gebruikt, bijvoorbeeld f/4 of f/5.6 beperk je je scherpte nog meer.

Let wel op je sluitertijd omdat je anders bewegingsonscherpte kunt krijgen wanneer je tijd te lang is.

Stelregel: sluitertijd = brandpuntsafstand x 2 (voor een cropsensor)

Creatief

Ga een aan de slag met creatief gebruik in met je camera. Je kunt dubbelopnames gaan maken, in- of uitzoomen tijdens het maken van de opname etc. Probeer gewoon dingen uit, het vergt wat oefenen en experimenteren maar je kunt er leuke resultaten mee behalen. Wat mislukt is, kun je tenslotte achteraf altijd nog weggooien.

Reflectiescherm

Een handig onderdeel om bij je te hebben voor het ophelderen van schaduwen is een klein reflectiescherm. Een vel wit papier geplakt op karton is ook een goed alternatief. Zo kun je het contrast tussen licht en donker verminderen of juist een licht accent leggen op een plek war jij wilt.

Wanneer je de schaduwen wat opheldert, zie je meer details!

Het beste tijdstip op de dag

Vaak kun je op zonnige dagen het beste vroeg op pad gaan. Dan heb je mooi ochtendlicht en wellicht nog dauw op de tulpen. Maar prachtige velden en dreigende luchten geven ook weer een aparte sfeer. Voor de avond geldt hetzelfde als de ochtend: je kunt prachtige zonsondergangen fotograferen.

De vraag is wat jij wilt laten zien en welke sfeer je aan je foto wilt meegeven. Eigenlijk kun je onder alle omstandigheden fotograferen, ieder weertype heeft ook een eigen charme.

Wanneer het hard waait, is het leuk om gebruik te maken van de wind en de beweging in beeld terug te zien. Wil je dit niet, dan zul je een snellere sluitertijd moeten gaan gebruiken.

Tot slot

Tulpen zijn erg fragiel en tevens het inkomen van de kweker!! Loop dus niet dwars door velden heen en let op waar je je statief en voeten neerzet. Iedereen kent de beelden wel van hordes toeristen die dit doen.

Wees je bewust van de natuur en gedraag je op sociale wijze. Aan de rand van velden kun je prima fotograferen, daarvoor hoef je niet midden in een veld te staan. Op die manier blijft het ook in de toekomst mogelijk om deze prachtige tulpen te fotograferen.

Succes en we zijn benieuwd naar de resultaten!

Picha Foto - Nederland - Holland - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Europa - Wereldwijd - Tulpen - Tulpenvelden - Macro - Detail - Binnenkant - Kern