Eén van de gebieden waar ik regelmatig ga fotograferen, is het prachtige en langgerekte Nationaal Park Maasduinen wat zich uitstrekt van Heijen tot net boven Arcen.  Het is de langste rivierduinengordel in Nederlanden en herbergt stuifzanden, prachtige vennen  en bosgebieden.

Het is een heerlijk divers gebied waar in alle seizoenen veel te fotograferen valt. De laatste jaren waren de vennen redelijk verdampt door de hete zomers maar het afgelopen jaar heeft zich dat gelukkig goed kunnen herstellen door de vele regen en zijn de vennen weer vol met water gekomen. Voor de stand van kikkers, libellen en kwetsbare planten alleen maar positief nieuws.

Het heidegebied wordt ook beheerd door grote grazers, de Schotse Hooglanders, die ervoor zorgen dat het gras tussen de heide opgegeten wordt en het daardoor kan blijven bloeien. Tijdens de wandeltochten kom je ze dan ook regelmatig tegen. Het zijn mooie en imposante beesten om op de gevoelige plaat te zetten terwijl ze over de paarse heuvels hun weg vervolgen.

Ik neem je nu  met een aantal foto’s en tekst mee door de vier seizoenen!

Winterse omstandigheden met kou en sneeuw zijn zeldzaam in deze tijd maar wanneer er sneeuw valt, lijkt het in de Maasduinen altijd langer te blijven liggen. Ik heb regelmatig meegemaakt dat ik na het fotograferen de parkeerplaats afreed en er 500 meter verder geen sneeuw meer te bekennen was.

Spoken kan het op de open vlaktes ook. De combinatie van sneeuw en harde wind is dan bijna Arctisch te noemen. Voor mij is dat het perfecte weer om er dik aangekleed op uit te trekken en dan waan je je alleen op de wereld wanneer de meesten lekker bij de warme kachel thuis blijven zitten. Het zijn van die zeldzame dagen dat je er eigenlijk wel op uit moet!

Het is toch prachtig om een paar solitaire bomen te zien in de sneeuwjacht! Deze berk had  prachtige geel-groene kleuren en gaf een mooi contrast met de winterse weersomstandigheden.

Deze foto is in het jaar 2021 gemaakt terwijl de officiële lente al begonnen was. Een korte kou-inval gaf toen nog kortstondig een laag sneeuw welke ook letterlijk weer als sneeuw voor de zon verdwenen was aan het einde van de ochtend.

De lente is altijd weer een prachtige tijd. Omdat het gebied heuvelachtig is, kun je hier vaak mooie laaghangende mist over het water en de heuvels hebben.

Terwijl de eenden en ganzen in het vroege ochtendlicht kabaal maken op het water en de lente aankondigen, is het genieten van de unieke sfeer die de opkomende zon met zich meebrengt en de mistflarden oranje kleurt.

Prachtige zonsopkomsten in de vroege lente betekenen ook meestal helder weer na een koude nacht. De ijsafzetting contrasteert dan mooi met de kleuren in het water en langs de rand.  Een moi dun ijslaagje geeft weer prachtige structuren om macrofotografie te beoefenen. De omstandigheden zijn ook altijd anders om mee aan de slag te gaan. Het is leuk om een bepaald gebied met regelmaat te bezoeken zodat je er een mooi project en uiteindelijk portfolio van kunt gaan maken.

Maasduinen - Water - Luchtfoto - Picha Foto - Natuurfotografie - Landschapfotografie - Fotografie - Fotografiecursus - Fotografieworkshop

De laatste jaren hebben warme zomers en grote droogte flink huisgehouden op de zandgronden. Deze gronden houden moeilijk water vast en door het dalende grondwaterpeil zakte het water in de vennen ook hard.  Gecombineerd met de weinige neerslag had dat natuurlijk effect op de waterstand, het dierenleven maar ook op de begroeiing in de vennen. Grassen rukten op en namen bezit van het ven.

Je kunt ook duidelijk zien, op de foto hieronder, dat de graspollen drooggevallen zijn. Uiteindelijk is het waterpeil dankzij de nattere winter en zomer van afgelopen jaar weer behoorlijk op niveau gekomen maar dat heeft zeker een jaar tijd gekost. Dan zie  je met je eigen ogen dat extremere klimaatveranderingen ook op zo een klein gebied zijn weerslag heeft. Het zou toch treurig zijn wanneer we dit soort mooie en zeldzame vleesetende plantjes en libellen niet of nauwelijks meer zouden kunnen zien.

Maasduinen - Water - Heide - Bomen - Picha Foto - Natuurfotografie - Landschapfotografie - Fotografie - Fotografiecursus - Fotografieworkshop
Maasduinen - Dieren - Zonnedauw - Libelle - Picha Foto - Natuurfotografie - Landschapfotografie - Fotografie - Fotografiecursus - Fotografieworkshop

Herfst: de dagen worden weer korter en de nachten kouder. De heide kleurt paars terwijl de varens langzaam hun herfstkleuren krijgen voordat ze afsterven. Ook de eerste herfstpaddenstoelen verschijnen weer.  Hier is het heerlijk wandelen en fotograferen om in alle rust inspiratie op te doen en met je creativiteit aan de slag te gaan. Bovenop de heuvel staat nog een uitkijktoren waar je schitterend uitzicht hebt over het gebied.

Ook de herfst kenmerkt zich natuurlijk weer door prachtige dagen met mist en kleurrijke momenten met zacht licht over het landschap. Het blijven toch altijd weer feeërieke momenten om te mogen meemaken!

De fotografische en natuurlijke afwisseling is groot in Nationaal Park Maasduinen. Ook het bos is divers, afgewisseld met dennen, eiken en beuken. De jonge beuken houden hun bruine blaadjes vast en contrasteren dan mooi met de eerste rijp op de bomen na een koude herfstnacht.

Hoe vaak ik hier ook al ben geweest, iedere keer komen er toch weer nieuwe beelden bij die ik niet eerder gemaakt heb.

Wanneer je ook mee wilt om de magie van dit gebied te ontdekken, dan hebben we in ieder jaargetijde wel één of meerdere workshops naar het Nationaal Park Maasduinen op de agenda staan.