Avontuurlijke fotosafari West Oeganda

(18 dagen)

“Chimpansees, besneeuwde bergen en watervallen”
maandag 12 februari t/m donderdag 29 februari 2024
Thema: wildlife- en landschapsfotografie
Prijs € 7195,00 (incl. 21% btw) o.b.v. twee-persoonskamer)
Aantal deelnemers minimaal 5, maximaal 7
 
in samenwerking met onze lokale partner:
Adventures to Gorilla Africa LTD
 
Boek nu
Neem een optie
nieuwsbrief
EEN 18-DAAGSE UNIEKE BELEVENIS! → |
  • BEGELEIDING DOOR FOTOGRAAF EN TWEE LOKALE GIDSEN MET EEN KLEINE GROEP

  • KENNISMAKINGS- EN TERUGKOMAVOND, BEELDBESPREKINGEN TIJDENS FOTOSAFARI

  • VERVOER MET TWEE SAFARIVOERTUIGEN, MAX 4 PERSONEN PER VOERTUIG

  • INCLUSIEF TREKS NAAR DE BERGGORILLA’S EN CHMPANSEES

  • MEERDAAGSE TREKTOCHT IN DE SCHITTERENDE RWENZORI MOUNTAINS

  • WARE NATUURBELEVING, BEZOEK AAN LOKALE GEMEENSCHAPPEN EN ONTHAASTEN IN PARADIJSELIJKE LODGES

  • ADEMBENEMENDE LANDSCHAPPEN, WILDLIFE EN WATERVALLEN

  • ALLE ACTIVITEITEN, ENTREEGELDEN EN VERGUNNINGEN INBEGREPEN, VERBLIJF OP BASIS VAN VOLPENSION

Picha Foto - Oeganda - Gnoes - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

ALGEMENE INFORMATIE
Oeganda is één van Afrika’s minder bekende safaribestemmingen maar heeft heel veel moois te bieden. Het meest bekend is de aanwezigheid van verschillende
soorten primaten waarbij de berggorilla wel het meest in het oog springend is en een absoluut hoogtepunt van deze reis. Een tijd doorbrengen met een familie is een unieke ervaring die je ook nooit meer zult vergeten. Het spel en de interactie tussen de indrukwekkende volwassenen en de kleintje die je vermaken, is fantastisch om in je leven mee te mogen maken. Naast de berggorilla’s herbergt Oeganda ook  grote groepen chimpansees en gaan we naar prachtige watervallen in de Nijl.

In Oeganda kun je ook de bijzondere schoenbekooievaar zien in Mabamba Swamp.  Eén ding is zeker: het wordt een safari, in samenwerking met onze lokale partner “Adventures to Gorilla Africa LTD”, om nooit te vergeten en je zult vele geheugenkaarten vol schieten!

Dag 1: 12 februari (overnachting Entebbe)
Onze fotosafari start in Entebbe, gelegen aan het welbekende Victoriameer. In de loop van de dag of avond kom je aan in de internationale luchthaven waar je wordt opgehaald en naar ons eerste hotel in Entebbe wordt gebracht. Hier kun je bijkomen van de vlucht en van een welverdiende nachtrust genieten.

Vanaf morgen beginnen we aan een unieke fotosafari door de ‘Parel van Afrika’, zoals Oeganda ook wel wordt genoemd. De komende weken gaan we op zoek naar het wildlife de en vele prachtige vogels. Natuurlijk ontbreken hoogtepunten zoals de Gorilla’s en Chimpansees zeker niet in het programma!! We maken een meerdaagse hike door de Rwenzori Mountains waar we prachtig uitzicht gaan krijgen op de besneeuwde toppen in Oeganda en de DR Congo. Je zult waarschijnlijk ogen en oren tekort komen tijdens ons Afrikaanse avontuur. Tijdens deze unieke fotoreis ontdek je de geuren, kleuren, flora en fauna van de savanne, moerasgebieden en het tropisch woud.

Picha Foto - Oeganda - Virunga - Vulkanen - Fotografie - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen
Picha Foto - Oeganda - Rwenzori mountain - Zwembad - Fotografie - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen

Dag 2: 13 februari (overnachting Entebbe)
Na een goede nachtrust en het ontbijt trekken we vandaag de natuur van Oeganda in! We gaan naar Mabamba Swamp and Wetland, één van meest belangrijke gebieden voor vogelobservaties in Oeganda, voor onze eerste tour. Eén van de vogels die we hier hopelijk gaan spotten, is de Schoenbekooievaar ofwel de Shoebill Stork. Naast deze bijzondere vogel herbergt dit gebied minstens 260 andere soorten.

Na terugkomst in Entebbe en de lunch gaan we naar de Botanische tuinen gelegen aan het Victoriameer. Hier kun je op het gemak rondwandelen en de prachtige flora en fauna fotograferen te midden van de lokale bevolking terwijl de apen in de bomen boven je hoofd rondrennen.

In de avond zullen we een korte uitleg geven over de komende dagen.

Dag 3: 14 februari (overnachting Murchison Falls)
De “Big Five” staan bij velen hoog op de verlanglijst om te fotograferen. Vier van deze soorten kun je in Oeganda prima fotograferen maar de neushoorn is door de jacht in het verleden overal verdwenen. Echter is er een prachtig initiatief om deze oerdieren weer te fokken, herintroduceren en beschermen. In een Sanctuary gaan we ze opzoeken en fotograferen onder begeleiding van een gids. Hier leven de dieren in hun vrije, natuurlijke en bovenal veilige omgeving.

Na deze bijzondere ervaring met de majestueuze dieren rijden we verder naar onze eerste lodge. Onderweg kun je genieten van de prachtige natuur en het leven van de Oegandezen in de dorpen waar we doorheen komen.

Na aankomst bij de Murchison Falls heb je de avond om de omgeving van de lodge te verkennen en te relaxen met panoramisch uitzicht op de spectaculaire Nijl!.

Picha Foto - Oeganda - Zwarte Neushoorn - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen
Picha Foto - Oeganda - Giraf - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

Dag 4: 15 februari (overnachting Murchison Falls)
In de ochtend maken we een game drive en hebben we grote kans om verschillende dieren te zien, zoals buffels, leeuwen, apen, olifanten….. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, de diversiteit aan wildlife en vogels is groot. Ook bijzonder is de Rothschild giraffe in dit park. Dit dier komt namelijk maar op weinig plekken in Oeganda voor. De kans is dan ook groot dat je van de Big Five de andere vier hier kunt gaan fotograferen!

In de middag maken we een bootsafari naar de basis van Murchison Falls. Aangezien het middag is, zijn aan de oevers veel dieren te zien die er komen drinken. Uiteraard het bekende nijlpaard maar ook krokodillen, buffels en vogels maken gebruik van de rivier. Het hoogtepunt van de boottocht is het bezoek aan de onderkant van de machtige waterval. Na afloop van de boottocht is de avond ter vrije invulling.

Dag 5: 16 februari (overnachting Murchison Falls)
In de ochtend maken we weer een prachtige game drive door het park om ons verder te verdiepen in de facetten van de wildlifefotografie. Je zult merken dat door de grote diversiteit het soms lastig kan zijn om keuzes te maken en mooie composities te krijgen. Tijdens deze tweede game drive in Murchison Falls heb je de mogelijkheid om schitterende nieuwe beelden te maken en de flora en fauna te fotograferen welke je gisteren niet hebt kunnen maken of die we niet gezien hebben.

De Murchison Falls zelf zijn watervallen met een hoogte van circa 43 meter. De langste rivier ter wereld, de Nijl, stort zich hier over een breedte van nog geen zes meter naar beneden in een wolk van wild wit water. Gisteren hebben we met de boot de onderkant bezocht, deze avond brengen we een bezoek aan de bovenkant om het meest indrukwekkende spektakel van deze rivier op haar lange tocht vanaf Lake Victoria tot aan de Middellandse zee tijdens zonsondergang te beleven.

Picha Foto - Oeganda - Murchison - Falls - Fotografie - Fotografiereis Natuurfotografie - Fotografie reizen
Picha Foto - Oeganda - Chested Sunbird - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

Dag 6: 17 februari (overnachting Kabwoya N.P.)
In de ochtend na het ontbijt rijden we in een paar uurtjes naar Kabwoya Wildlife Reserve waar we onze lodge hebben met uitzicht op het prachtige Lake Albert.

In de middag gaan we op zoek naar de vele prachtige vogels die in dit gebied verblijven. Dus camera en verrekijker mee om op zoek te gaan naar de 460 soorten vogels die in dit gebied.

De rest van de dag houden we tijd vrij om te relaxen, te zwemmen en eventueel beelden te bekijken en bespreken.

In de avond kun je genieten van de prachtige zonsondergang over het meer.

Dag 7: 18 februari (overnachting Kibale N.P.)
In de vroege ochtend maken we een game drive door het Kabwoya N.P. waar het wildlife ook weer aan een nieuwe dag begint. Na het ontbijt vervolgen we onze weg naar Kibale National Park alwaar we de komende dagen zullen verblijven en één van de hoogtepunten van deze reis mogen beleven: de Chimpansee Trek!

Voordat we bij onze lodge komen maken we een prachtige wandeling door het moerasgebied van Bigodi. Het moeras herbergt ongeveer 200 verschillende vogelsoorten, 8 primaten, otters en verschillende andere dieren.

Bigodi Swamp is een lokaal initiatief en door onze wandeling met de ervaren gids komen de inkomsten ten goede aan de lokale bevolking voor huizen en onderwijs.   Na aankomst in de lodge is de rest van de dag ter vrije invulling.

Picha Foto - Oeganda - Savanne -Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd
Picha Foto - Oeganda - Chimpansee - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

Dag 8: 19 februari (overnachting Kibale N.P.)
Vandaag gaan we heel vroeg op pad voor een bijzondere chimpansee trektocht en mee met The Chimpanzee Habituation Experience. Deze trekking is veel uitdagender dan de standaard bezoeken aan deze bijzondere dieren. We gaan met wetenschappers op zoek naar een groep chimpansees die niet gewend is aan mensen. Deze chimpansees leven dieper in het oerwoud, verder weg van de drukkere trails, en verhuizen ook vaker naar een nieuwe locatie.

Deze lange en unieke dag begint al om 6.00 uur in de ochtend wanneer de chimpansees wakker worden en duurt tot ongeveer 19.00 uur wanneer ze hun nieuwe nesten gaan bouwen en zich klaar maken voor de nacht. Wanneer we een groep vinden, kun je ze de hele dag observeren en volgen terwijl ze hun dagelijks activiteiten doen zoals voeren, jagen, de omgeving bewaken en zorgen voor de jeugd.

Dag 9: 20 februari (overnachting Kibale N.P.)
Na een vermoeiende en unieke dag met de chimpansees houden we vandaag een rustdag. Je kunt genieten aan het zwembad, foto’s bekijken en de spieren na de trekking van gisteren even rust geven voor de komende dagen.

De eerste week is er eentje geweest vol fantastische indrukken, de komende week zal waarschijnlijk net zo indrukwekkend worden.

Aan het eind van de dag heb je de mogelijkheid om met een gids mee te gaan tijdens een night forest walk rond de lodge. In het gebied leven vijf primaten en vele vogels.

Na het diner sluiten we de dag af want de komende dagen gaan we de Rwenzori Mountains in en stijgen we letterlijk tot grote hoogte!

Picha Foto - Oeganda - Rwenzori mountain - Zwembad - Fotografie - Fotografiereis - Natuurfotografie
Picha Foto - Oeganda - Rwenzori mountain - Hiking - Fotografie - Fotografiereis

Dag 10 t/m 12: 21 t/m 23 februari (2 overnachtingen in Rwenzori Mountains)
In Afrika kent iedereen de Kilimanjaro wanneer het om hiken gaat in de bergen. Op de grens van Congo en Oeganda ligt wellicht wel de meest magische en onontdekte bergketen: de Rwenzori Mountains!

Vandaag vertrekken we heel vroeg naar ons startpunt voor de driedaagse trektocht door deze schitterende bergen. Besneeuwde bergtoppen met hoogtes tot ruim 5000 meter zijn ons decor voor de komende dagen. Onderweg overnachten we op eenvoudige campsites midden in de natuur met zicht op de sterren.

De bergketen wordt ook wel ’the Mountains of the Moon’ genoemd. Gedurende onze trektocht worden we begeleid door een lokale gids die de trails op zijn duimpje kent.

Picha Foto - Oeganda - Rwenzori mountain - Fotografie - Fotografiereis - Natuurfotografie

Wanneer we enkele uren gewandeld hebben in deze prachtige omgeving, waan je je in een totaal andere omgeving en bijna op een andere planeet. We ontdekken bijzondere flora en fauna die je in andere gebieden niet tegenkomt, zoals kameleons en lobelia’s. Ook daarvoor hebben we een gids bij ons die je van alles kan vertellen over de natuur en de dieren voor je spot.

De start van onze tocht is in het tropische regenwoud. Naarmate we hoger komen, verandert de vegetatie en wandelen we over alpenweiden met uitzicht op de besneeuwde toppen. Met de Kilimanjaro zijn dit de enige bergen die (nog) met sneeuw bedekt zijn. Enige wandelervaring is uiteraard voor deze hike wel gewenst gezien de hoogte en de oneffen trails waarover we wandelen. De ervaring die we meemaken is echter onbetaalbaar en de inspanning dubbel en dwars waard! Na de tweede nacht dalen we weer af naar ons startpunt en onze volgende lodge.

Dag 13: 24 februari (overnachting Queen Elizabeth N.P.)
Na de schitterende Rwenzori Mountains zijn we nu in het Queen Elizabeth N.P.  Het park is bekend om zijn rijke biodiversiteit van savannes, dichte oerwouden, moerassen en kratermeren met bijzondere uitzichten. Er komen meer dan 90 soorten zoogdieren voor. Kobantilopen, buffels, grote groepen nijlpaarden en olifanten laten zich veel zien. De ochtend gebruiken we om bij te komen van de bijzondere afgelopen dagen en te relaxen.

In de middag gaan we op bootsafari over het Kazinga Kanaal, de natuurlijke verbinding tussen Lake Edward en Lake George. Hier kunnen we grote groepen nijlpaarden, krokodillen en vogels fotograferen. Een grote diversiteit aan andere dieren, die naar het water komen om te drinken en zich onder te dompelen, zul je ook zeker gaan zien. Watergebieden zijn bij uitstek locaties waar altijd veel dieren samenkomen en je kunt zien hoe het ritme van leven van de dieren is.

Picha Foto - Oeganda - Kazinga kanaal - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen
Picha Foto - Oeganda - Olifant -Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

Dag 14: 25 februari (overnachting Queen Elizabeth N.P.)
Vroeg in de ochtend vertrekken we om de natuur tijdens zonsopgang te kunnen meemaken. Vandaag staat er weer een prachtige game drive op de planning. we gaan op zoek naar wildlife en zullen weer veel dieren voor de camera krijgen waaronder olifanten, leeuwen, waterbokken, luipaarden, Oegandese antilopen en wilde zwijnen. Je ervaring met wildlife fotografie zal in de afgelopen tijd behoorlijk gegroeid zijn waardoor je nu steeds weer op zoek gaat naar andere beelden.

In de middag gaan we naar de krater- en zoutmeren die in het landschap verspreid liggen. Niet alleen kunnen we dan een indruk krijgen van de zoutwinning die hier al vanaf de 16e eeuw plaatsvindt, maar ook kunnen we met wat geluk grote groepen flamingo’s zien die in en rond de meren vertoeven.

Dag 15: 26 februari (Bwindi Impenetrable Forest N.P.)
Vandaag rijden we naar onze laatste lodge nabij Bwindi Nationaal Park. Het park is meer dan 25.000 jaar oud en domein van de wereldberoemde berggorilla’s. De duistere naam is ook wel “Land of darkness”. Hier strijdt de natuur om een plekje grond terwijl het zonlicht probeert de bodem van het regenwoud te bereiken. In dit ondoordringbare gebied zullen we morgen op zoek gaan naar unieke prachtige primaten!

Voor het zover is maken we na aankomst in onze lodge nog een prachtige boottocht over Lake Mutanda. Het meer is sprookjesachtig en heeft prachtig uitzicht op de Virunga-vulkanen.

In het meer liggen vele eilandjes en heb je alle tijd om van de omgeving te genieten terwijl je je camera het werk laat doen.

Picha Foto - Oeganda - Spiesbok -Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd
Picha Foto - Oeganda - regenwoud - Gorilla - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

Dag 16: 27 februari (overnachting Bwindi Impenetrable Forest N.P.)
Vandaag beleven we één van de vele hoogtepunten tijdens de fotosafari door West Oeganda: we gaan op zoek naar de berggorilla’s! Het is een fantastische ervaring om na een wandeltocht door het 25.000 jaar oude regenwoud oog in oog te kunnen staan met een zilverrug en de andere familieleden. Vooraf krijgen we van de gids instructie hoe we ons moeten gedragen, hoe dieren reageren en legt hij de “Gorillataal” uit inclusief de geluiden die je moet maken in de buurt van de dieren.

De tocht kan redelijk pittig zijn aangezien we door het oerwoud wandelen en niet weten hoe lang een tocht duurt. Het kan 15 minuten zijn maar ook 6 uur voordat we bij de groep zijn. Dankzij de wandeltocht in de Rwenzori Mountains hebben we voor deze trekking echter al een goede generale gehad. Wanneer we er zijn, hebben we 1 uur om ze te observeren en fotograferen, deze ervaring is onvergetelijk! 

Dag 17: 28 februari  (overnachting Entebbe)
Vandaag maken we een lange rit terug naar Entebbe waar we rond het avonduur aan zullen komen. We sluiten onze geweldige fotosafari af met een heerlijk diner.

De vlucht naar Amsterdam zal in de loop van de volgende dag zijn, 2 maart.

De komende weken zullen ongetwijfeld in het teken staan van het terugkijken en bewerken van de vele foto’s die jullie gemaakt hebben. Uiteraard organiseren we nog een terugkomavond waarin met elkaar kunnen terugblikken aan de hand van al jullie foto’s.

Picha Foto - Oeganda - Giraf - Savanne - Fotografiereis - Natuurfotografie - Fotografie reizen - Dierenfotografie - Afrika - Wereldwijd

Ervaring
Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Overnachtingen – toeristenbelastingen – vervoer op locatie met 2x 4×4 safari auto’s – Vergunning (€ 700,00 p/p) Gorilla Trek Bwindi of Mgahinga – Vergunning Chimpanzee Habituation Experience – boottochten- gamedrives en hiking fee vulkaan – community tours – twee engels sprekende gidsen – volpension gedurende de reis, incl. 2 non-alcoholische dranken – water onderweg – entreegelden parken – fooien voor gidsen, overige voor eigen rekening – Vakkundige begeleiding op locatie – Overheidsbelastingen –
Bespreekavonden – kennismakings- en terugkomavond

Reisdetails, niet bij de reis inbegrepen
Vervoer naar / parkeren bij vertrekluchthaven
Vluchten naar Entebbe v.v. en evt. luchthavenbelastingen
Visa voor Oeganda
Optionele kosten rondom COVID-19
Alcoholische consumpties
Aankopen van persoonlijk aard
Fooien voor eigen rekening (gidsen en restaurants zijn inbegrepen)
Reis- en/of annuleringsverzekering en overige verzekeringen
Toegangsvisum en verplichte/geadviseerde inentingen voor Oeganda

Vluchtadvies Oeganda Entebbe
Heenvlucht (1x overstap)
11 februari 2024 Amsterdam – Dubai / Doha – Entebbe (aankomst op 12 februari)

Terugvlucht (1x overstap)
29 februari 2024 – Dubai / Doha- Amsterdam (aankomst op 1 maart)

Vluchtkosten liggen gemiddeld tussen de € 700,00 en € 1100,00 excl. bagage en afhankelijk van evt. rechtstreekse vlucht of met overstap. Wij kunnen uiteraard adviseren voor de meest gunstige vlucht.

Vluchten dienen pas geboekt te worden na definitieve doorgang van de fotoreis !!
Vluchttijden kunnen door maatschappijen gewijzigd worden !!

De accommodaties
We verblijven centraal gelegen tussen de fotolocaties.
De maaltijden
Volpension. Overige versnaperingen en consumpties zijn voor eigen rekening.

De activiteiten
Tijdens deze fotosafari zullen we een meerdere wandelingen ondernemen waarbij een redelijke basisconditie gewenst is. We lopen over ongeplaveide paden door de natuur en luchtvochtigheid speelt ook een rol in Oeganda.

Kledingadvies
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding mee te nemen.

Een visum voor Oeganda dient online aangevraagd te worden via deze website (januari 2023)
Kosten ongeveer $ 50,00 (januari 2023)

https://visas.immigration.go.ug/

Voor geadviseerde en verplichte inentingen, raadpleeg de actuele status bij de GGD:

https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/oeganda

Highlights

Chimpansee tracking
Gorilla tracking
Big Five
Game drives
Night drives
Boottochten
Natuurwandelingenr

Aandachtspunten

Wildlifefotografie
Zwart-wit fotografie
Werken met scherptediepte
Lensgebruik
Standpunten
Compositie
Creativiteit

Het weer in Oeganda in februari

Zonsopkomst rond 7:45 uur

Zonsondergang rond 18:45 uur

Gemiddelde min/max temp.: 17C / 27C

Neerslag: 13 dagen

Ook groeien als een fotografische kunstenaar?

Ga mee !

Vind ons:

Doesburg en Kalkar
T: +31 (0)6 – 37 58 02 77
E: algemeen@pichafoto.nl
KvK-nummer: 67290310

 

social media