Avontuurlijke natuur fotoreis “Pura vida” Oost Costa rica (16 dagen)

“Beleef het avontuurlijke pure leven !!”
donderdag 11 september t/m vrijdag 26 september 2025
Thema: landschaps-,macro- en wildlifefotografie
Prijs € 6595,00 (incl. 21% btw) o.b.v. twee-persoonskamer
Aantal deelnemers minimaal 6, maximaal 8
 

 

 

 

Boek nu
Neem een optie
nieuwsbrief
  • BEGELEIDING DOOR TWEE FOTOGRAFEN EN LOKALE GIDSEN MET EEN KLEINE GROEP

  • INCLUSIEF ALLE ENTREEGELDEN, (BETAALDE) EXCURSIES EN GIDSEN

  • OP BASIS VAN VOLPENSION EN VERVOER MET 4X4 EN/OF BUSJE

  • WARE NATUURBELEVING EN ONTHAASTEN IN HET PARADIJS

  • ADEMBENEMENDE LANDSCHAPPEN EN WILDLIFE VAN KUST TOT KUST

  • ONTSPAN IN HEERLIJKE HEETWATERBRONNEN

  • WANDEL HOOG DOOR HET NEVELWOUD

  • SCHITTERENDE BOOTTOCHTEN EN NIGHTWALKS

  • GEZELLIGE KENNISMAKINGS- EN TERUGKOMAVOND

Picha foto - Route - Natuurfoto - Landkaart - Costa Rica Oost - Fotografie - Fotografiereis

ALGEMENE INFORMATIE
Costa Rica is een waar natuurparadijs met NATUUR in hoofdletters geschreven. In dit schitterende Midden-Amerikaanse land, ingesloten tussen twee oceanen, vindt je imposante bergen met nevelwouden, tropische stranden, vulkanen, meer dan 800 soorten vogels en een schat aan ander wildlife. Waar je ook kijkt op weg naar watervallen en tijdens de wandelingen door het bos, de apen springen regelmatig boven je hoofd door de bomen. De macrolens kun je gebruiken bij de vele kleurrijke kikkertjes, bloemen en vele insecten. Je komt ogen en oren tekort!

Tijdens één van de boottochten kun je je telelens richten op schildpadden, krokodillen en de razendsnelle J.C. hagedis: een diertje dat over water kan rennen! We zweven door het nevelwoud tijdens een canopy tour, gaan op zoek naar het nachtleven tijdens night walks, maken mooie wandeltochten en snuiven de Caribische sfeer op in Cahuita.

Ook aan ontspanning is geen gebrek. Wat is er nu heerlijker om na een prachtige dag te relaxen aan het zwembad, je foto’s te bekijken en te genieten van heerlijke diners in de avonduren.  Aangezien Costa Rica rijk is aan vulkanen, zijn er ook vele heetwaterbronnen te vinden. Een bezoek aan één van deze bronnen zal uiteraard op het programma staan zodat je je letterlijk onder kunt dompelen in de natuur.

Het is onmogelijk om alles te beschrijven wat we tijdens deze avontuurlijke en inspirerende fotoreis gaan beleven in het Eldorado van Midden-Amerika”: “Pura Vida” Costa Rica! De fotoreis is volledig verzorgd, van alle maaltijden tot alle entrees, boottochten en lokale gidsen!

Met twee begeleidend fotografen en bijbehorende fotobesprekingen zal je fotografie zeker een boost gaan krijgen en zorgen we voor een onvergetelijke ervaring.

Hot Springs La Fortuna - Natuurfotografie - Picha Foto - Midden-Amerika - Costa Rica - Fotografie reis - Fotografie workshop - Fotografie cursus
Strandstoelen - Costa Rica -Strand - Midden-Amerika - Picha foto - Fotografie reis - Fotografie workshop - Fotografie cursus - Natuurfotografie

Dag 1 woensdag 15 september: San José (1 nacht)
Vandaag vertrek je vanaf de luchthaven naar de hoofdstad van Costa Rica, San José. Na de lange reis rijden we naar het hotel om in te checken en verder kennis met elkaar te maken tijdens het diner. Dan zullen we ook het programma voor de eerste dagen globaal bespreken. Na het diner zal het voor de meesten tijd zijn voor een goede nachtrust om de jetlag tot een minimum te beperken.

In de ochtend na het ontbijt gaan we namelijk van start met onze onvergetelijke fotoreis door Costa Rica.

Een fotoreis die ons onder andere brengt naar de hoge nevelwouden van Monteverde, de Arenal vulkaan en het enkel per boot bereikbare Torteguero, waar we met een beetje geluk grote zeeschildpadden kunnen observeren. Of wil je de Caribische sfeer opsnuiven en snorkelen bij Cahuita?

Dag 2-4 donderdag 16 t/m zondag 18 september: Monteverde (3 nachten)
Na een goede nacht vertrekken we na het ontbijt richting ons eerste verblijf voor de komende drie dagen. Tijdens de rit zul je de eerste indrukken opdoen van het prachtige Costa Ricaanse landschap waar we doorheen rijden.  De rit duurt ongeveer drie uur voordat we in de prachtige nevelwouden van Monteverde aankomen.

Monteverde is een bijzondere locatie. Door de ligging op zo’n 1400 meter en de hoge luchtvochtigheidsgraad hangen de diepgroene toppen van de bomen volledig in de mist. Het sprookjesachtige nevelwoud Monteverde ligt in het Tilarán gebergte en is één van de mooiste natuurgebieden van Latijns-Amerika.

Hier vindt je zware en grillige bomen, hangende plantentuinen van varens, mossen, bromelia’s, anthuriums en orchideeën. Er zijn verschillende wandelroutes waarbij we de talrijke, meer dan 400, vogelsoorten kunnen ontdekken waaronder de Quetzal.

Toekan - Costa Rica - Fotografie reis - Picha Foto - Natuurfotografie - Fotografie workshop - Fotografie cursus

Maar Monteverde biedt meer, veel meer. Het is ook een thuis voor zo’n 130 soorten zoogdieren, 20 reptielen- en amfibieënsoorten en zo’n 3.000 soorten planten. Veel daarvan komen alleen hier voor. Opvallend is het grote aantal kolibries dat in het nevelwoud is vertegenwoordigd.  

Een nevelwoud zonder watervallen kan natuurlijk niet, dus we maken een prachtige hike naar de El Tigres waterval. Een wandeling over de hangbruggen tussen de boomtoppen? Een avontuurlijke canopy-tour? Een night walk? We gaan het allemaal meemaken. In de avond kunnen we hopelijk genieten van een prachtige zonsondergang op één van de bergtoppen in de omgeving waarbij de wolken onder je door drijven. Deze eerste dagen zullen vol prachtige indrukken en vele foto’s zijn.

Tijdens de fotoreis organiseren we ook meerdere fotobesprekingen naast de begeleiding in het veld, om tot steeds betere resultaten te komen.

Costa Rica - Nevelwoud - Monteverde - Picha foto - Fotografie - Fotograferen - Regenboog - Fotografie workshop - Fotografie reis - Fotografie cursus
Vulkaan Arenal - Costa Rica - Amerika - Landschapfotografie - Picha Foto - fotografiereis - Rondreis

Dag 5- 7 maandag 19 t/m woensdag 21 september La Fortuna Arenal (3 nachten)
Waarschijnlijk heb je het vanuit Monteverde al gezien: de Arenal vulkaan. Vandaag rijden we om het grootste stuwmeer met de gelijknamige naam heen op weg naar onze volgende bijzondere locatie. 

In de middag is het tijd voor een echt Costaricaans “bakkie pleur” met chocloade. We gaan op bezoek bij een kleine boerderij voor een Coffee & Chocolate Tour. Wil je hierna de Midden-Amerikaanse sfeer proeven?  Dan is een bezoekje aan het dorpje La Fortuna leuk om te doen. Het is er toeristisch maar gezellig.

Aan het eind van de dag gaan we bij de juiste weersomstandigheden naar een fotolocatie gaan om de zonsondergang te fotograferen. Aan het stuwmeer en in de bergen zijn verschillende mooie uitkijkpunten om te genieten van de mooie kleuren in de lucht.

Hangbrug - Midden-Amerika - Costa Rica - Natuurfotografie - Bos - Fotografie reis - Fotografie cursus - Fotografie workshop - Landschap fotografie

Na een vroeg ontbijt gaan we de benen strekken en het avontuur in de natuur opzoeken.

We lopen een drie kilometer lange route door een privé regenwoudreservaat. Onderweg steek je vijftien bruggen over, waarvan er zes hangen. Geniet van een prachtig uitzicht op het weelderige regenwoud, het meer, de waterval en zelfs de Arenal-vulkaan. Bereid je voor om veel tropische vogels, zeldzame vegetatie, hagedissen en apen te spotten. Ook de luiaard zal ongetwijfeld ergens in een boom hangen!

Na de lunch houden we het programma open voor iedereen. Wil je de omgeving en wandelpaden van de lodge verkennen? De omgeving biedt genoeg mogelijkheden.  Je foto’s bekijken en bespreken kan uiteraard ook.

Bloemen fotografie - Costa Rica - Natuurfotografie - Fotografie reis - Fotografie cursus - Fotografie workshop - Picha Foto - Landschap Fotografie

In de ochtend is er vaak nog het mooiste zicht op de vulkaan omdat in de middag regelmatig de regen komt.

Na het ontbijt gaan we één van de mooiste wandelingen in de omgeving van de Arenal maken: de Lavatrail. Je loopt bij de Lavatrail over de versteende lava resten van de uitbarsting in 1968 en is ongeveer 4 km lang met prachtige uitzichten op de Arenal. Onderweg valt er natuurlijk ook allerlei wildlife te fotograferen.

Een prachtige bijkomstigheid van de vulkaan is de aanwezigheid van geothermische bronnen in de omgeving van La Fortuna.

Na de lunch maken we er een relaxte middag van in één van de vele vulkanische Hot Springs in de omgeving, inclusief diner.

Dag 8-9 donderdag 22 t/m vrijdag 23 september Boca Tapada (2 nachten)
Vandaag nemen we afscheid van onze lodge en gaan we richting een unieke plek in de Boca Tapada gelegen bij de Rio San Carlos. Na ons ontbijt gaan we eerst naar het Ecocentro Danaus. Het Ecocentro is een opvang voor dieren in een prachtig klein natuurparkje en wordt met een gids bezocht waarbij we uitleg krijgen over de flora en fauna welke we ook met een telescoop kunnen bekijken. De tour gaat ook langs de vlindertuin, een vijver met kikkers en een meer vol kaaimannen en schildpadden.

Na ons bezoek aan het Ecocentro rijden we verder naar Boca Tapada met een tussenstop nabij Muelle. Hier lunchen we en gaan we prachtige dieren fotograferen: enorme leguanen die in de bomen zitten. Het zijn enorm grote dieren maar ze zijn de vriendlijkheid zelve. het is alsof ze, net als krokodilen, rechtstreeks uit de oertijd stappen. Na deze fotostop rijden we door naar onze lodge.

Monteverde - Regenwoud - Costa Rica - Natuurfotografie - Landschap - Picha Foto - Fotografie - Fotografiereis - Leguaan - Wilde dieren - Bos

De aankomst is op zich al een belevenis, we moeten met de boot de rivier oversteken om bij ons verblijf te komen. De omgeving is er prachtig en overal hoor en zie je de dieren om je heen. Rondom de lodge zijn voederplekken waar je vogels kunt spotten. In de donkere avonduren gaan we vleermuizen fotograferen!

De volgende dag maken we een boottocht over de rivier. Tijdens de tocht kun je krokodillen, schildpadden, vleermuizen, reigers, ijsvogels en wellicht de koningsgier fotograferen. Onderweg stoppen we bij het kleine dorpje Boca San Carlos waar je de lokale bevolking kunt ontmoeten. Na terugkeer kunnen we genieten van de lunch.

‘s-Middags maken we met de gids van het hotel nog een mooie wandeltocht door het bos en hierna hebben we alle tijd om lekker bij het zwembad te genieten en foto’s te bespreken.

Vleermuis - Costa Rica - Fotografie workshop - Fotografie reis - Fotografie cursus - Natuur fotografie - Nacht fotografie - Picha Foto
Zeeschildpad - Tortuguero - Costa Rica - Natuur fotografie - Fotografie reis - Fotografie workshop

Dag 10-12 zaterdag 24 t/m maandag 26 september Tortuguero (3 nachten)
Na het ontbijt vertrekken we naar onze volgende bijzondere bestemming van deze avontuurlijke natuur fotoreis in Costa Rica waar we de komende nachten verblijven: Tortuguero. Na een aantal uur komen we aan bij de boot die ons vervoert naar de lodge. Tortuguero is enkel op deze wijze te bereiken dus we laten ons vervoer achter en gaan over water door de kronkelige kreken verder.

Het hoogtepunt van Tortuguero zijn de zeeschildpadden. Tot oktober komen ze hier het strand op om hun eieren te leggen in een diepe kuil in het zand. Nadat de eieren uitgekomen zijn, volgt voor de kleintjes de gevaarlijke tocht naar zee. Vele vogels weten de schildpadjes ook te vinden en zijn voor hun weer een bron voedsel. Het is echter een machtig gezicht om de enorme schildpadden en de vele kleintjes op het strand te zien.

Picha foto - Zeeschildpad - strand - Costa Rica Tortuguero - Fotografie - Fotografie reis - Natuurfotografie - Fotografie cursus - Fotografie workshop

De zeeschildpadden zijn beschermd dus in de avond en nacht is het strand verboden terrein. We zullen met een gids een tour maken om dit bijzondere fenomeen hopelijk te kunnen gaan vastleggen. Het seizoen loopt ongeveer tot oktober dus we zijn in de goed tijd maar garantie kun je uiteraard nooit krijgen om ze te zien. Ook weersomstandigheden spelen een rol of ze aan land komen of zijn.

Na aankomst kun je de omgeving van de lodge verkennen want er is genoeg te zien en beleven in dit prachtige Nationaal Park. De avond kunnen we benutten om nog wat foto’s te bespreken.

Ook staan er deze dagen meerdere boottochten door de kreken op het programma en kunnen we het dorpje Tortuguero bezoeken. De flora en fauna is enorm. Meer dan 400 vogelsoorten, 160 verschillende zoogdieren en duizenden tropische planten- en boomsoorten. De laatste dagen zullen net zo een belevenis zijn als alle dagen hiervoor!

Dag 13 – 14 dinsdag 27 t/m woensdag 28 september: Cahuita (2 nachten)
Vandaag laten we Tortuguero achter ons en rijden naar het Caribische Cahuita.

Cahuita Nationaal Park is één van de kleinste nationale parken in Costa Rica, maar zeker niet één van de minste. Cahuita Nationaal Park biedt namelijk een mix van 10 vierkante kilometer regenwoud waar je veel wildlife kunt spotten met waanzinnige tropische stranden. Bovendien vind je hier het grootste koraalrif van Costa Rica.

De rest van de dag is er alle tijd om het park te verkennen, Cahuita te bezoeken en de stranden te bekijken om in de avond te genieten van een hopelijk mooie zonsondergang. Vele geheugenkaartjes zullen weer volgeschoten worden!

De volgende dag vertrekken we vroeg in de ochtend voor een tocht over zee om onder andere het onderwaterleven en vele prachtige vissen bij het koraal te gaan zien! de middag is ter vrije invulling.

Snorkelen - Cahuita - Picha foto - Vissen - Fotograferen - Fotografie - Natuurfotografie - Onderwaterfotografie
Regenwoud - Costa Rica - Natuurfotografie - Landschap - Picha Foto - Fotografie - Fotografiereis - Kapucijneraap - Closeup - Wilde dieren - Bos

Dag 15 – 16 donderdag 29 t/m vrijdag 30 september: San José en terugvlucht (1 nacht)
Na het ontbijt is er nog de mogelijkheid om het dorp of Nationaal Park in te gaan en de laatste foto’s te maken. Na de lunch laten we  Cahuita achter ons en rijden we het einde van onze avontuurlijke fotoreis in costa Rica tegemoet.

Tegen het einde van de middag komen we aan bij ons hotel waar we laatste nacht verblijven voordat we op vrijdag de vlucht naar huis nemen om op donderdag landen in Nederland.

Mooie herinneringen en vele volle geheugenkaarten van Costa Rica blijven over welke we met elkaar kunnen delen tijdens de terugkomavond.

Ervaring
Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Alle overnachtingen – toeristenbelastingen – vervoer op locatie – excursies – entreegelden parken – fooien voor gidsen, overige voor eigen rekening – Ontbijt, lunch incl. 2 non-alcoholische drankjes, diner incl. 2 non-alcoholische drankjes – Vakkundige begeleiding op locatie –
Bespreekavonden – kennismakings- en terugkomavond

Reisdetails, niet bij de reis inbegrepen
Vervoer naar / parkeren bij vertrekluchthaven
Vluchten naar San José v.v. en evt. luchthavenbelastingen
Alcoholische consumpties
Aankopen van persoonlijk aard
Fooien voor eigen rekening (gidsen en restaurants zijn inbegrepen)
Reis- en/of annuleringsverzekering

Vluchtadvies Costa Rica San José
Heenvlucht
n.n.b.
Terugvlucht
n.n.b. (aankomst + 1 dag)

Vluchtkosten liggen gemiddeld tussen de € 600,00 en € 750,00 excl. bagage

Vluchten dienen pas geboekt te worden na definitieve doorgang van de fotoreis !!
Vluchttijden kunnen door maatschappijen gewijzigd worden !!

De accommodaties
We verblijven centraal gelegen tussen de fotolocaties.
De maaltijden
Ontbijt en lunch-(pakketten) en diner zijn inbegrepen. Overige versnaperingen en consumpties zijn voor eigen rekening.

De activiteiten
Tijdens deze natuur fotoreis zullen we een aantal wandelingen ondernemen waarbij een redelijke basisconditie gewenst is. We lopen regelmatig over ongeplaveide paden door de natuur en luchtvochtigheid speelt ook een rol in Costa Rica.

Kledingadvies
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen.
Voor de hogere gebieden wordt een vest of licht jack aangeraden en in de regentijd lichte regenkleding. Goede (waterdichte) wandelschoenen zijn belangrijk. Lange mouwen werken goed als zonwering, bieden warmte en werken tegen muggen. In de warme tropische laaglanden is lichte kleding voldoende, in de bergen kan het zeker koeler zijn.. Een kleine opvouwbare paraplu is handig omdat het regelmatig regent in Costa Rica.

Highlights

Vulkanen
Zeeschildpadden
Nevelwouden
Grote diversiteit aan flora en fauna
Prachtige landschappen
Boottochten
Night walks
Hangende bruggen
En meer

Aandachtspunten

Lensgebruik
Standpunten
Werken met scherptediepte
Zwart-wit fotografie
Lange sluitertijden
Fine-art fotografie
Astrofotografie (optioneel)
Compositie
Creativiteit
Sfeer

Het weer in Costa Rica in september

Zonsopkomst rond 6:00 uur
Zonsondergang rond 18.00 uur
Gemiddelde min/max temp.: 27°C / 17°C
Uren zon: 6
Dagen neerslag: 21

Ook groeien als een fotografische kunstenaar?

Ga mee !

Vind ons:

Doesburg en Kalkar
T: +31 (0)6 – 37 58 02 77
E: algemeen@pichafoto.nl
KvK-nummer: 67290310

 

social media