natuur fotoreis

de hoge venen

witte kerst in België
komt terug in december 2025
thema: landschaps- en macrofotografie
prijs € 000,00 (incl. 21% btw) o.b.v. twee-persoonskamer
toeslag één-persoonskamer op aanvraag
aantal deelnemers minimaal 4, maximaal 8

 

 

 
Boek nu
Neem een optie
nieuwsbrief

ALGEMENE INFORMATIE
Het natuurgebied Hoge Venen ligt op de grens van Duitsland en België. De hoogvlakte heeft een hoge ligging, tot ca. 700 meter hoogte, en kent daarom al snel een winters weertype: een walhalla voor o.a. landschapsfotografie. Wanneer in Nederland de regen valt, kan er op de Hoge Venen al gauw een sneeuwlaag van tientallen centimeters liggen. De bomen kunnen in de koude door de mist ook bedekt zijn met een prachtige dikke laag rijp. Ook op de momenten dat er geen sneeuw ligt, is het gebied rijk aan fotografische mogelijkheden.

RIVIEREN EN BEKEN
Het water van de hoogvlakte zoekt zich aan alle kanten een weg naar beneden via allerlei snelstromende riviertjes en beken.  Langs en in het water zijn vele fotogenieke plekken en watervallen te vinden. Het wordt nog mooier wanneer de Helle, de Bayehon, de Getzbach of de Hoëgne prachtige ijssculpturen hebben gemaakt en de rotsen bedekt zijn met een dik pak sneeuw. De combinatie en stromend water leent zich natuurlijk voor schitterende composities en je kunt er experimenteren met filters om de beweging van het water te laten zien.

VENNEN EN BOSSEN
De Hoge Venen herbergen ook prachtige vennen, loofbossen en strakke sparrenbossen voor de houtproductie. dit biedt weer compleet andere mogelijkheden in je fotografie. Wanneer het weer het toelaat, gaan we ook naar een prachtig uitzichtpunt met blik op een kronkelende beek die dwars door het landschap loopt.

DE HOOGVLAKTE
Echt arctische omstandigheden kun je op de hoogvlakte zeker aantreffen. Dit weidse gebied kan in de winter geteisterd worden door harde wind en sneeuwval die de (gevoels-)temperatuur ver onder nul laat zakken. In koude jaren is een regelmatig sneeuwdek van 30 tot 50 cm geen uitzondering.

De hoogvlakte is een veengebied en deels via houten vlonders kun je door het gebied wandelen. Verspreid staan solitaire bomen en groepjes bomen. Het mooiste punt van dit gebied is het verbrande bos. Met veel sneeuw is het een uitdaging om dit te bereiken na een stevige wandeling.  De beloning is er echter wel naar! Je kunt hier prachtige beelden maken en je waant je echt in een compleet andere wereld.

LOCATIES EN MOGELIJKHEDEN
Alle locaties liggen allemaal op redelijke afstand van elkaar waardoor we de locaties al naar gelang de weersomstandigheden meerdere keren kunnen bezoeken. Wellicht is er de mogelijkheid om bij een heldere avond ons te gaan verdiepen in het fotograferen van sterrensporen.

Tijdens de fotoreis is er alle tijd om je te verdiepen in compositie, filtergebruik, lange sluitertijden etcetera. Er is alle ruimte om vragen te stellen bij het maken van je beelden. Door de diversiteit aan onderwerpen kan het soms lastig zijn om composities te maken. De begeleiding tijdens deze reis is er ook op gericht om je ontwikkeling en creativiteit in de fotografie te stimuleren en verbeteren.

De Hoge Venen, prachtige winterlandschappen op “het dak van België”

Vandaag rijden we vanuit Nederland rond 250 kilometer naar onze overnachtingslocatie. Na aankomst zullen we eerst het programma van de komende dagen doornemen afhankelijk van de weersomstandigheden gedurende ons weekend. In de avonduren dineren we in het hotel of ergens in een reastaurant.

Vanochtend gaan we bij interessante weersomstandigheden vroeg op pad om een eventuele mooie zonsopkomst mee te nemen. De zonsopkomst op de hoogvlakte, met het verbrande bos als voorgrond, is schitterend. Wel dient er rekening gehouden te worden met een stevige wandeltocht van minstens een uur, wanneer er veel sneeuw ligt nog wat langer.  Het programma van deze fotoreis laten we ook deels afhangen van de omstandigheden om te zien wat de beste locaties zijn om te gaan fotograferen. In de avonduren kunnen we de gemaakte foto’s van de dag bespreken en bekijken.

In de ochtend gaan we naar een van de vele locaties, afhankelijk welke weersomstandigheden we treffen. De dichte bossen zijn ook altijd weer een mooie uitdaging om een mooie compositie van te maken. Rond 16.00 uur eindigt deze fotoreis. Degenen die nog wat langer willen blijven, kunnen dat uiteraard doen. Na de fotoreis is er de mogelijkheid voor iedere deelnemer om drie foto’s in te zenden voor beeldbespreking in onze Creatieve Fotogroep  op Facebook.

Tijdens de reis geven we begeleiding, tips & tricks op locatie en optioneel houden we beeldbesprekingen in de avonduren.

Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kunt natuurlijk altijd contact opnemen.

Alle overnachtingen – vervoer – excursies – Toeristenbelasting – Ontbijt, lunch- Vakkundige begeleiding op locatie – optionele bespreekavonden

Vervoer (carpool is te regelen)
Eigen consumpties, diner
Aankopen van persoonlijk aard
Reis- en/of annuleringsverzekering

De accommodaties
We verblijven in een hotel niet ver van het gebied De Hoge Venen, op basis van 2-persoonskamers.
De maaltijden
Ontbijt en lunch-(pakketten) zijn inbegrepen, Dineren doen we ergens in een van de restaurants of het hotel.

De afstanden zijn niet extreem groot. De loopafstanden bedragen enkele kilometers per dag. De omstandigheden zijn heuvelachtig en in winterse omstandigheden is wandelen overal wat intensiever dan onder normale Nederlandse omstandigheden. Enige conditie en een redelijk goed fysiek zijn aan te raden.

Highlights
Baraque Michel
Het verbrande bos van Noir Flohay
Zonsopkomsten en -ondergangen
Ijssculpturen in de riviertjes en beekjes
Produktiebossen

Aandachtspunten
Lensgebruik
Standpunten
Werken met scherptediepte
Fotograferen met sneeuw
Lange sluitertijden
Zwart-wit
Compositie
Creativiteit
Sfeer

Weer Hoge Venen in december

Zonsopkomst rond 8:30 uur

Zonsondergang rond 17:00 uur

Gemiddelde min/max temp.: -1°C / 4°C

Dagen met mist en zon wisselen elkaar af op de hoogvlakte

Ook groeien als een fotografische kunstenaar ?

Ga mee !

Vind ons:

Doesburg en Kalkar
T: +31 (0)6 – 37 58 02 77
E: algemeen@pichafoto.nl
KvK-nummer: 67290310

 

social media