Algemene info
De Faröer Eilanden, een “vergeten” eilandengroep in de Noordelijke Atlantische Oceaan tussen Schotland en IJsland, is een waar fotografisch paradijs. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.
Nog niet overlopen door massatoerisme biedt deze autonome Deense eilandengroep, bestaande uit 18 eilanden, overweldigende mogelijkheden voor o.a. landschapsfotografie.
De eilanden zijn dunbevolkt, de verhouding mens – schaap is ongeveer 1:2.
Wat hebben de Faröer Eilanden zoal te bieden ?
Steile kliffen welke uit zee oprijzen, watervallen die zich in zee storten, een meer dat eindigt aan de rand van de kliffen hoog boven zee, fjorden en smalle strandjes met waterpoelen.
Bij iedere bocht tref je wel dramatische uitzichten aan, gecombineerd met prachtige wolkenluchten. De zonsopkomsten en -ondergangen kunnen een waar lichtspektakel zijn. Daarnaast bieden de Faröer Eilanden een keur aan leuke dorpjes en, van oudsher begroeide, typische huisjes en kerkjes.
In de winter zijn er natuurlijk geen schattige puffins, maar biedt deze reis weer vele andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan prachtige zwart-wit fotografie, met de hopelijk wit besneeuwde bergtoppen in contrast met de donkere oceaan! Wellicht treffen we ook nog mooie omstandigheden met mist en prachtige wolkenluchten aan.
En vergeet natuurlijk het Noorderlicht niet, ook daar is bij heldere omstandigheden een kans op om te zien. De zomer- en winterreis verschillen in mogelijkheden en omstandigheden dus in vele opzichten van elkaar.
Al met al is onze masterclass naar deze eilandengroep een ervaring om niet snel te vergeten.
De winterse Faröer Eilanden, palet van kleur en prachtig (noorder-)licht
Programma
Het programma is een flexibel en globaal programma, afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden. Onderweg zullen we lunchen en dineren we over het algemeen in het hotel of in een van de restaurantjes in de stad. Onderweg zullen we weinig restaurants tegenkomen aangezien de eilanden dunbevolkt zijn. Een leidraad van de dagindelingen staat hieronder beschreven. Alle locaties gaan we proberen eenmaal of meermaals te bezoeken.
Op zondag vliegen we van Amsterdam ,met een tussenstop in Denemarken, naar Vagar op de Faroe Islands. Onder de reisdetails vindt u het vluchtadvies. Een dag eerder kan natuurlijk ook op eigen gelegenheid. Na aankomst halen we ons vervoer op voor deze mooie week op de Faroe Islands.
Na kennismaking rijden we naar het hotel in Tórshavn om in te checken en eventueel nog te lunchen. Daarna komt er een korte briefing over deze week waarna we naar onze eerste fotolocatie gaan, Lake Sørvágsvatn en de omgeving waar wij onze eerste opnamen zullen gaan maken. Ook deTrælanípa klif, met haar historie uit de vikingtijd, zullen we hier tegenkomen.
Na het ontbijt zullen we het eiland Vágar verder verkennen waaronder de waterval Múlafossur. Onderweg komen we langs vele andere mooie plaatsen waar we ons in de omgeving zullen verdiepen. Onderweg zullen we de nodige stops maken om in alle rust te kunnen fotograferen.
In de zomer staat op dag 3 een excursie naar de puffins op het programma. Aangezien de vogels in de winter gevlogen zijn, hebben wij alle tijd om ons verder te verdiepen in de mooie locaties die wij al bezocht hebben. Met een beetje geluk hebben wij in deze tijd ook mooie dagen met sneeuw in het landschap.
Het eiland Streymoy is het eiland waar we ons vandaag gaan onderdompelen. Hoogtepunten vandaag zijn onder andere de prachtige Fossa waterval, Saksun met haar prachtige kerk en met mos bedekte huisjes, gesitueerd aan een smal fjord.
Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, gaan we naar de Reus en de Heks om de zonsondergang mee te maken. Wederom een dag met vele mooie hoogtepunten.
Eysturoy is het derde eiland wat we gaan bezoeken. Om de reisafstanden zo kort mogelijk te houden gaan we vandaag naar ons nieuwe onderkomen voor de komende dagen in Gjogv. Van hieruit kunnen we de noordelijkere eilanden gaan ontdekken. Deze gebieden zijn ook bij uitstek geschikt voor zonsopkomsten en -ondergangen.
Vandaag gaan we naar Funnings Kirkja. Dit kerkje staat direct aan het water en vormt het prachtige decor voor een zonsopkomst. Het dak is begroeid met gras en is een perfecte mix van de elementen en religie.
Na het ontbijt is Eiði een mogelijkheid om heen te gaan. Hier kunnen we een mooie waterval fotograferen, vooral wanneer het langduriger geregend heeft. Wanneer dit niet het geval is, gaan we naar Tjørnuvík. Het zwarte strand met de zee geeft prachtige contrasten met de mooie luchten.
We komen ook weer bij locaties waar we eerder geweest zijn en kunnen hier ook weer gaan fotograferen en ons onderdompelen in de natuur. Allicht zullen vandaag de omstandigheden ook weer anders zijn waardoor we weer andere mooie beelden kunnen maken.
Na het ontbijt kunnen we naar Kalsoy gaan met het veer, een eiland waar je meer schapen tegenkomt dan mensen. Ook op het eiland is een mooie vuurtoren waar we in een uurtje heen en terug kunnen lopen, met fotograferen natuurlijk langer.
We kunnen er ook voor kiezen om een dagje naar de hoofdstad Tórshavn te gaan.
Een andere mogelijkheid is om een wandeling te maken nabij Gjogv, de berg Slættaratindur op. Bij mooi helder weer is het uitzicht hier adembenemend, de wandeling is ongeveer 5 kwartier enkele reis. dit is afhankelijk van eventuele winterse omstandigheden.
We gaan tevens de zonsondergang bij de Vidareidi kerk fotograferen. Een mooie afsluiting van deze reis.
Vandaag is de vertrekdag. Aangezien we rond 12.00 uur ons vervoer moeten inleveren en naar het vliegveld moeten, hebben we de ochtend nog voor onszelf. We overleggen de avond ervoor wie nog energie over heeft om wat te ondernemen.