natuur fotoreis

helgoland

jonge zeehondjes in de winter
zaterdag 2 december t/m maandag 4 december 2023
Thema: vogel- en zeehonden-, landschapsfotografie
prijs € 625,00 (incl. 21% btw)
o.b.v. 2 persoonskamer
toeslag één-persoonskamer op aanvraag
aantal deelnemers minimaal 4, maximaal 8

 

 
Boek nu
Neem een optie
nieuwsbrief

ALGEMENE INFORMATIE
Helgoland, de Hochinsel van Duitsland, ligt op ongeveer 70 kilometer uit de Duitse kust, samen met het kleine duineiland Düne. Het zijn twee stippen in zee, in de zomer een echte pleisterplaats voor de vele zee- en trekvogels en in de winter de kraamkamer voor de vele zeehonden die rondom de eilanden verblijven. Tijdens deze winterreis richten we ons op de geboorte van de zeehonden, wat een unieke ervaring is om mee te mogen maken.

Helgoland is met de boot vanuit Cuxhaven gemakkelijk te bereiken, heeft een oppervlak van slechts 1,7 km2 en telt ongeveer 1300 inwoners. Helgoland staat bekend om zijn roodgekleurde rotskust die tot 61 meter hoog uit zee omhoog rijst. Een markant punt op het noordelijk gedeelte van Helgoland is Lange Anna, een zandstenen rotszuil op de landtong van Helgoland.

JONGE ZEEHONDEN
In de wintermaanden tussen november en januari worden de jongen van de Grijze zeehond geboren op één van de afgelegen stranden van Düne. Met hun dikke witte vacht worden ze goed tegen weer en wind beschermd. Een kleine zeehond weegt bij de geboorte ongeveer 10 kg en wordt de eerste 4 weken door de moeder gezoogd. In de eerste weken kunnen ze nog niet zwemmen en verblijven op het strand. Daarom zijn ze de eerste 4 weken uitstekend te fotograferen. Na die tijd  hebben de jonkies een speklaag ontwikkeld en is hun gewicht toegenomen tot ongeveer 50 kg. Ze zijn dan goed beschermd tegen de kou en het water en hebben een kwart van hun uiteindelijke gewicht bereikt. Een volwassen zeehond weegt namelijk rond 200 kg en is circa 230 cm lang.

De geboorte van een zeehond meemaken, is een unieke ervaring evenals de ervaring om te zien hoe nieuwsgierig en weinig schuw ze zijn. Zeker in deze tijd van het jaar voel je je op Helgoland ver weg van de wereld, het is een oase van rust nu alle zomertoeristen vertrokken zijn.

EN MEER…
De avonden kunnen we besteden aan het bekijken en bespreken van de gemaakte foto’s van die dag maar ook is nachtfotografie een optie wanneer we een heldere avond hebben. Een andere optie tijdens deze reis is het fotograferen met lange sluitertijden. De kust leent zich uitstekend voor het maken van prachtige beelden.

Wat velen niet weten is dat op Helgoland een grote bunker verscholen zit. Op de laatste dag gaan we de bunker met een tour bezoeken alvorens we de boot terug nemen naar Cuxhaven en deze bijzondere ervaring afsluiten.

Helgoland, een zeehondenparadijs in de winter

We spreken af bij Cuxhaven en vertrekken met de veerboot richting Helgoland. Bij aankomst lopen we gezamenlijk naar ons hotel. Na het inchecken gaan we richting het veer om te vertrekken naar Düne. Het eiland is niet heel groot, we zullen even moet kijken waar de zeehonden zich ophouden op het eiland. Voor degenen die wensen het hoofdeiland te verkennen, is dat natuurlijk ook mogelijkheid. Er is altijd de mogelijkheid om zelfstandig tijd in te delen.

Na het ontbijt vertrekken we tijdig naar Düne om het maximale uit de dag te kunnen halen. Zodoende kunnen we ons de hele dag focussen op het gedrag van moeder en kind. Wellicht zien we nog een geboorte of het gevecht tussen de mannetjes.

In de middag vertrekt de boot weer richting het Duitse vasteland. Voor die tijd hebben we nog de mogelijkheid om naar Düne te gaan om de zeehonden te fotograferen of op het hoofdeiland te blijven en bijvoorbeeld naar het noorderstrand te gaan.

Na terugkomst in Cuxhaven nemen we afscheid van elkaar en is het thuis nog nagenieten van de  mooie beelden die gemaakt zijn.

Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kunt natuurlijk altijd contact opnemen.

Alle overnachtingen – Toeristenbelasting – Overtocht Helgoland v.v. – Ferry naar Düne – Ontbijt, lunch- Vakkundige begeleiding op locatie – optionele bespreekavonden

Parkeerkosten auto bij bootterminal
Vervoer naar vertrekhaven (carpoolen)
Diner en eigen consumpties
Aankopen van persoonlijk aard
Reis- en/of annuleringsverzekering

De accomodaties
We verblijven op Helgoland in tweepersoonskamers, 1-persoonkamers zijn op basis van aanvraag en beschikbaarheid.
De maaltijden
Ontbijt en lunchpakket zijn inbegrepen. Diner en consumpties zijn voor eigen rekening. We gaan ’s avonds in een van de vele restaurantjes op Helgoland dineren.

De afstanden op Helgoland en Düne zijn niet groot. De rondweg op Helgoland is 3 kilometer. Een trap met ca. 180 treden leidt van beneden naar boven.
De heen- en terugreis
In principe spreken we af bij de bootterminal naar Helgoland. We proberen voor de reis naar Cuxhaven en terug altijd een carpool te regelen. De ervaring leert dat dit meestal wel lukt. Hierover vindt altijd even overleg plaats ruim voor de vertrekdatum.

Tijdens de reis geven we begeleiding, tips & tricks op locatie en optioneel houden we beeldbesprekingen in de avonduren. Na de fotoreis is er de mogelijkheid voor iedere deelnemer om drie foto’s in te zenden voor beeldbespreking in onze Creatieve Fotogroep op Facebook.

Highlights
Jonge zeehonden
Vogels
Lange Anna
Düne

Wat komt aan bod
Lensgebruik
Standpunten
Werken met scherptediepte
Compositie
Creativiteit
Sfeer

Het weer op Helgoland in december
Zonsopkomst rond 8:45 uur
Zonsondergang rond 16:00 uur
Gemiddelde max temp.: 8°C
Zeetemperatuur: 10°C
Neerslag: 134 mm

Ook groeien als een fotografische kunstenaar ?

Ga mee !

Vind ons:

Doesburg en Kalkar
T: +31 (0)6 – 37 58 02 77
E: algemeen@pichafoto.nl
KvK-nummer: 67290310

 

social media