natuur fotoreis

Helgoland

 
vrijdag 12 juli t/m maandag 15 juli 2024
Thema: vogel- en zeehonden-, landschapsfotografie
Prijs € 895,00 (incl. 21% btw) o.b.v. twee-persoonskamer
toeslag één-persoonskamer op aanvraag
Aantal deelnemers minimaal 4, maximaal 8
 

 

 

 

Boek nu
Neem een optie
nieuwsbrief

ALGEMENE INFORMATIE
Helgoland, de Hochinsel van Duitsland, ligt op ongeveer 70 kilometer uit de Duitse kust, samen met het kleine duineiland Düne. Het zijn twee stippen in zee maar een echte pleisterplaats voor de vele zee- en trekvogels. Dat blijkt ook wel uit het aantal vogels wat hier is waargenomen: meer dan 400 soorten. Het eiland is met de boot vanuit Cuxhaven gemakkelijk te bereiken. Met zijn oppervlak van slechts 1,7 km2 telt het ongeveer 1300 inwoners. Helgoland staat bekend om zijn roodgekleurde rotskust die tot 61 meter hoog uit zee omhoog rijst. Een markant punt op het noordelijk gedeelte van Helgoland is Lange Anna, een zandstenen rotszuil op de landtong van Helgoland.

JAN-VAN-GENTEN EN ANDERE ZEEVOGELS
In het begin van de zomer nesten hier veel soorten zeevogels en er is onder andere een grote kolonie Jan-van-Genten, Noorse Stormvogels, drieteenmeeuwen, scholeksters en zeekoeten. De grote Jan-van-Genten stelen de show met hun gedrag. In deze tijd zijn ze driftig op zoek naar een partner en maken elkaar op allerlei manieren en plaatsen het hof. De kliffen worden ondertussen volgebouwd met nesten die ook onderhouden moeten houden dus ze vliegen af en aan met nestmateriaal. Tussendoor maken ze ruzie met de buren, begroeten elkaar en verzorgen de gelegde eieren of het al geboren jonge kroost. Dit alles kun je vaak al op enkele meters afstand bekijken en fotograferen!  Op Helgoland zijn de dieren ontzettend makkelijk benaderbaar.

Het zijn prachtige momenten om close-ups te maken en deze statige vogels in de vlucht (creatief) te gaan fotograferen. Daarnaast kun je de pluizige kuikens en hun gedrag observeren, baltsende vogels bekijken tijdens de mooiste lichtomstandigheden (wanneer de weergoden ons goedgezind zijn). Zo zullen wij dagelijks zowel de zonsopkomst en de mooie zonsondergang bijwonen.

Door meerdere bezoeken per dag raak je als fotograaf vertrouwd met de omgeving en het gedrag van de dieren, waardoor je steeds tot mooiere resultaten kunt komen. Wij vertrekken elke ochtend voor het ontbijt om te profiteren van het mooiste ochtendlicht en optimaal gebruik maken van de tijd die wij daar zijn. Ook in de avond gaan we naar de vogels om ze bij zonsondergang ook vast te leggen met bijvoorbeeld mooie silhouetten in tegenlicht.

ZEEHONDEN EN VOGELS OP DÜNE
Het kleine duineiland Düne ligt op 7 minuten met de veerboot vanaf Helgoland. Het eilandje is in 1720 los komen te liggen van Helgoland. Düne is bekend om zijn Gewone- en Grijze Zeehonden.Op het strand liggen ze op hun gemak te zonnen, spelen in de branding of zwemmen in zee. De zeehonden zijn gemakkelijk te fotograferen waarbij we op een afstand van circa 30 meter dienen te blijven. Met opkomend tij schuiven ze uiteraard weer hoger het strand op dus het is zaak om ze niet te verstoren. Düne is een klein eiland wat je op het gemak rondom kunt lopen. In de duinen en branding kun je ook nog scholeksters, eidereenden en steltlopers op de plaat zetten.

LOCATIES EN MOGELIJKHEDEN
Alle locaties op Helgoland en Düne liggen allemaal op redelijke afstand van elkaar waardoor ze makkelijk en vaak te bezoeken zijn.

Tijdens de fotoreis is er alle tijd om je te verdiepen in het proces om de vogels en activiteiten zo mooi mogelijk te fotograferen. Ook kun je gaan oefenen met creatieve fotografie door bijvoorbeeld te werken met langere sluitertijden en de beweging van de vogels vast te leggen. Er is alle ruimte om vragen te stellen bij het maken van je beelden. Door de diversiteit en activiteit kan het soms lastig zijn om composities te maken. De begeleiding tijdens deze reis is er ook op gericht om je ontwikkeling en creativiteit in de fotografie te stimuleren en verbeteren.

Deze 4-daagse fotoreis is ideaal om dagelijks vele fotogenieke onderwerpen vast te leggen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om persoonlijk af te wijken van onze globale planning omdat de eilanden klein zijn en je makkelijk even je eigen plan kunt trekken. 

Heb je een keer geen zin om de vogels of zeehonden te fotograferen, dan kun je op het gemak het eiland rondwandelen.  Ook het dorpje met de prachtige gekleurde huisjes en de haven zijn leuke plekjes om te gaan bekijken.

Tijdens de fotoreis lunchen en dineren we ergens in één van de vele restaurantjes in het dorp zodat we ons eigen tijdsschema kunnen bepalen en rekening kunnen houden met de mooie lichtomstandigheden.

Helgoland, een uniek eiland in de Noordzee

We spreken af bij Cuxhaven en vertrekken met de veerboot richting Helgoland.  Bij aankomst op het eiland lopen we gezamenlijk naar ons hotel. Na het inchecken gaan we richting de kliffen om de fotogenieke Jan-van-Genten op het gemak te observeren en fotograferen. Door te observeren kunnen wij alle dieren in hun dagelijkse bezigheden schitterend vastleggen en anticiperen op hun gedragingen. Kijk tussendoor ook eens naar de rode kliffen: daar zitten duizenden broedparen op kleine randjes hun nest te bewaken terwijl ze de eieren uit broeden of de kuikens eten geven.

Al voor het ontbijt gaan we naar boven richting de Jan-van-Genten om gebruik te maken van het mooie ochtendlicht. Na het ontbijt in het hotel gaan we met het kleine veerpontje naar Düne om de zeehondjes op te zoeken. Hier kan je De Gewone Zeehonden en de grotere Grijze Zeehonden fotograferen. Ook vandaag gaan we na het diner weer naar boven om de Jan-van-Genten en andere vogels te fotograferen in hopelijk mooi avondlicht. Tijdens deze dagen is er ook alle tijd om een eigen plan te trekken.

Na het ontbijt checken we uit en gaan we voor wie wil nog een keer naar de vogels op de kliffen. Rond het middaguur verzamelen we, nadat iedereen de spullen heeft opgehaald bij het hotel,  bij de haven om op het gemak weer richting Cuxhaven te varen alwaar deze mooie reis tot een eind komt.

 Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kunt natuurlijk altijd contact opnemen.

Alle overnachtingen – Toeristenbelasting – Overtocht Helgoland v.v. – Ferry naar Düne – Ontbijt, lunch- Vakkundige begeleiding op locatie – optionele bespreekavonden

Parkeerkosten auto bij bootterminal
Vervoer naar vertrekhaven (carpoolen kunnen we onderling regelen)
Diner en eigen consumpties
Aankopen van persoonlijk aard
Reis- en/of annuleringsverzekering

De accomodaties
We verblijven op Helgoland in tweepersoonskamers, 1-persoonkamers zijn op basis van aanvraag en beschikbaarheid.
De maaltijden
Ontbijt en lunchpakket zijn inbegrepen. Diner en consumpties zijn voor eigen rekening. We gaan ’s avonds in een van de vele restaurantjes op Helgoland dineren.

De afstanden op Helgoland en Düne zijn niet groot. De rondweg op Helgoland is 3 kilometer. Een trap met ca. 180 treden leidt van beneden naar boven.
De heen- en terugreis
In principe spreken we af bij de bootterminal naar Helgoland. We proberen voor de reis naar Cuxhaven en terug altijd een carpool te regelen. De ervaring leert dat dit meestal wel lukt. Hierover vindt altijd even overleg plaats ruim voor de vertrekdatum.

Begeleiding
Tijdens de reis geven we begeleiding, tips & tricks op locatie en optioneel houden we beeldbesprekingen in de avonduren. Na de fotoreis is er de mogelijkheid voor iedere deelnemer om drie foto’s in te zenden voor beeldbespreking in onze Creatieve Fotogroep op Facebook.

Highlights
Jan van Genten
Vele andere vogelsoorten
Zeehonden
Lange Anna
Düne

Wat komt aan bod
Lensgebruik
Standpunten
Werken met scherptediepte
Compositie
Creativiteit
Sfeer

Weer op Helgoland in juli
Zonsopkomst rond 5:00uur
Zonsondergang rond 22:00 uur
Gemiddelde max temp.: 16°C
Zeetemperatuur: 18°C
Neerslag: 93 mm

Ook groeien als een fotografische kunstenaar ?

Ga mee !

Vind ons:

Doesburg en Kalkar
T: +31 (0)6 – 37 58 02 77
E: algemeen@pichafoto.nl
KvK-nummer: 67290310

 

social media