natuur fotoreis

Opaalkust

De Parel van de Franse kust
mANDAG 22 APRIL T/M donderdag 25 april 2024
 
thema: kust-, landschaps- en macrofotografie
prijs € 895,00 o.b.v. tweepersoonskamer
toeslag één-persoonskamer op aanvraag
aantal deelnemers minmaal 4, maximaal 8

 

 

Boek nu
Neem een optie
nieuwsbrief

ALGEMENE INFORMATIE
Een kleine 4 uur van Nederland vindt je een pareltje aan de Franse kust: de Cote d’Opale. De kustlijn is zeer divers en prachtig tijdens zonsopkomst en -ondergang. Al met al heeft het gebied een magische uitstraling. Nu de lente weer onderweg is, kunnen we hopelijk genieten van prachtige omstandigheden die dit jaargetijde  kunnen kenmerken. Windstille ochtenden en mosselbanken in de mist, wie wil dat nu niet beleven!

KLIFFEN EN MOSSELBANKEN
De diversiteit van de Franse Opaalkust is zeer groot. Langs de noordwestelijk kant komen we de prachtige witte kliffen van Cap Blanc tegen die we vanaf onze Franse kust ook kunnen zien liggen aan de Engelse kant.  De kliffen zijn begroeid met allerlei planten, hebben kleine waterstroompjes en mooie structuren. Het strand is bij eb zeer breed en vol met allerlei mooie vormen en riviertjes van het achtergebleven zeewater. Onderaan de kliffen ligt een laag met kiezels en met zeewier begroeide rotsen. Het biedt alle mogelijkheden om prachtige macro en composities te maken.
Op één van de andere stranden kun je prachtige flysch-formaties, enorme rotsen met vastgegroeide mosselen en mosselbanken in zee fotograferen. Tijdens eb is dit ook een prachtig breed strand maar de vloed komt snel op en heeft een hoogteverschil van 8 tot 10 meter! Dus het is zaak het tij goed in de gaten te houden.

DORPEN, FORTEN EN GROENE HEUVELS
Aan de westkust kunnen we genieten van prachtige zonsondergangen. Langs de stranden liggen pittoreske dorpjes welke prachtig belicht worden in het laatste warme avondlicht. Op één van de stranden ligt een oud fort wat bij vloed omgeven wordt door water en waar golven zich op stuk slaan. Wanneer het eb wordt, komen rotsen in de vorm van paddenstoelen boven water waar je mooie lange-sluitertijd-opnamen van kunt maken. Tussen de rotsen vindt je mosselen, kreeftjes en andere leuke onderwerpen om macro te beoefenen.
Het binnenland kent prachtige groene heuvels. Vanaf deze heuvels, en ook uitkijkpunten op de kliffen, heb je een schitterend uitzicht over het Franse landschap. De kleine dorpjes langs de kust en het binnenland zijn mooie authentieke plekjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

LOCATIES EN MOGELIJKHEDEN
Alle locaties liggen allemaal op redelijke afstand van elkaar waardoor we ze, al naar gelang de weersomstandigheden, meerdere keren kunnen bezoeken. Tijdens de fotoreis is er alle tijd om je te verdiepen in compositie, filtergebruik, lange sluitertijden etcetera. Er is alle ruimte om vragen te stellen bij het maken van je beelden. Door de diversiteit aan onderwerpen kan het soms lastig zijn om composities te maken. De begeleiding tijdens deze reis is er ook op gericht om je ontwikkeling en creativiteit in de fotografie te stimuleren en verbeteren.

Cote d’Opale, de parel van de Franse kust

Vandaag rijden we vanuit Nederland rond 400 kilometer naar onze overnachtingslocatie aan de Franse kust, centraal gelegen voor alle fotolocaties. Uiterlijke aankomst rond 14.00 uur zodat we na kennismaking gelijk een mooie locatie kunnen opzoeken. In de avond hebben we gezamenlijk diner en daarna verzorgen we een briefing over alle fotografische mogelijkheden en locaties van deze kustlijn.

Hopelijk staan ons deze dagen  mooie zonsopkomsten te wachten. In de ochtenden gaan we naar de noordelijke kustlijn met als doel hier circa drie kwartier voor zonsopkomst aanwezig te zijn. We hebben een aantal locaties waar we uit kunnen kiezen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er is geen vast omlijnd programma zodat we flexibel kunnen inspelen op de omstandigheden.

Het ene strand is bezaaid met grote keien, mooie zandstructuren, poeltjes en verderop het strand lange rijen mosselbanken.  Langs de palen hangen netten waarin de mosselen gekweekt worden. Dit biedt hele leuke mogelijkheden voor macrofotografie.

We zullen op deze locatie bij opkomend tij goed aangeven wanneer we moeten vertrekken, het hoogteverschil tussen eb en vloed kan wel 8 meter zijn! De kans om ingesloten te raken door het water is aanwezig waardoor het een klimpartij wordt over de rotsen of een eind omlopen. Wij zorgen voor de informatie hierover en er wordt geacht dit advies te volgen.

De andere locatie is een prachtige breed zandstrand met zicht op de kliffen. Hier kun je met zonsopkomst prachtige abstracte beelden maken van de achtergebleven watergeulen en poeltjes welke op het strand zijn achtergebleven. Ook staan hier nog rijen houten palen die dienen ter bescherming van de duinen.

Na deze fotosessie gaan we ontbijten, de vloed is ondertussen opgekomen en dan staan de stranden compleet onder water. In deze tijd is er ruimte voor de eigen ontspanning en de mogelijkheid om zelf op pad te gaan.

Desgewenst kunnen we bij een van de de kliffen omhoog rijden waar we een prachtig uitzicht hebben op het heuvellandschap en het Engels Kanaal. Van daaruit is het een stukje met de auto afdalen richting de voet van de White Cliffs of France en het brede strand met keien en kiezels.

In de avond gaan we (gezamenlijk) dineren en de zonsondergang aan de westkust fotograferen. Ook hier hebben we een aantal afwisselende locaties, o.a. Met een prachtig fort als decor.

Wanneer er tijd over is, kunnen we nog wat foto’s bekijken en bewerken.

Vandaag gaan we nog een keer vroeg op pad naar het noordelijke deel van de kust. We hebben nog even de tijd om onze beelden te perfectioneren of dat plaatje te maken wat eerder niet gelukt is.

Na het ontbijt pakken we onze spullen bij elkaar en nemen we afscheid. Degenen die nog wat langer willen blijven om te fotograferen hebben natuurlijk de mogelijkheid daartoe.  De locaties hebben genoeg te bieden.

Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kunt natuurlijk altijd contact opnemen.

Overnachtingen – Toeristenbelasting – Ontbijt, lunch – Vakkundige begeleiding op locatie – optionele fotobesprekingen

Vervoer (carpool is te regelen)
Eigen consumpties, diner
Aankopen van persoonlijk aard
Reis- en/of annuleringsverzekering

De accommodaties
We verblijven centraal gelegen tussen de fotolocaties.
De maaltijden
Ontbijt en lunch-(pakketten) zijn inbegrepen. Overige versnaperingen en consumpties zijn voor eigen rekening. Dineren doen we ergens in een van de restaurants of het hotel.

De afstanden zijn niet extreem groot. De meeste locaties zijn met de auto prima te bereiken zonder veel loopafstand. Per dag lopen we gemiddeld enkele kilometers.

Tijdens het programma geven we begeleiding, tips & tricks op locatie en optioneel houden we beeldbesprekingen.  Na de fotoreis is er de mogelijkheid voor iedere deelnemer om drie foto’s in te zenden voor beeldbespreking in onze Creatieve Fotogroep op Facebook.

Highlights

De witte kliffen Cap Gris-Nez en Blanc-Nez
Mosselbanken
Fort
Zonsopkomsten en -ondergangen
Grote ronde keien in het water
Brede zandstranden
Franse heuvellandschap

Aandachtspunten

Lensgebruik
Standpunten
Werken met scherptediepte
Zwart-wit fotografie
Lange sluitertijden
Fine-art fotografie
Astrofotografie (optioneel)
Compositie
Creativiteit
Sfeer

Weer Opaalkust in april

Zonsopkomst rond 6:55 uur

Zonsondergang rond 20:50 uur

Gemiddelde min/max temp.: 5°C / 12°C

Uren zon: 6

Dagen neerslag: 14

Ook groeien als een fotografische kunstenaar ?

Ga mee !