wildlife fotoreis

Bayerischer Wald

komt 1e week februari 2025 weer op de agenda
 
thema: wildlife-, landschaps- en macrofotografie
prijs € 925,00 (incl. 21% btw) o.b.v. twee-persoonskamer
toeslag één-persoonskamer op aanvraag
aantal deelnemers: minmaal 4, maximaal 6

 

 

Boek nu
neem een optie
nieuwsbrief

ALGEMENE INFORMATIE
Het Bayerischer Wald: een van de oudste en meest prachtige bosrijke gebieden van Midden-Europa welke zich uitstrekt van Duitsland naar Tsjechië. Het is het oudste Nationale Park van Duitsland met een gevarieerd aanbod voor landschaps-, macro- en bovenal wildfotografie. De winterperiode leent zich in dit gebied bij uitstek voor prachtige beelden van de Europese diersoorten in het Tier- Freigelände en de (bevroren) wateren van de Ohe.

DIERSOORTEN
Tijdens onze fotoreis zullen we meermaals gaan fotograferen in één van de Tier-Freigelände die het Nationale Park rijk is. Deze parken zijn zeer uitgestrekt waardoor de dieren die er leven hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Wat is er mooier dan de wolven in roedels te zien leven en ze ’s avonds te horen huilen. Wildfotografie vergt dan ook soms wel eens geduld omdat de dieren zich door de uitgestrektheid niet altijd even snel laten zien. Het is dan ook genieten wanneer er een lynx loopt of je de beren samen ziet spelen. Naast beren, wolven en lynxen lopen er in het park ook wisenten en wilde zwijnen rond. 

Andere dieren die je er kunt tegenkomen zijn de wilde kat, otters, roodwild en elanden. Het is leuk om het gedrag van de dieren te gaan observeren zodat je hun gedrag leert kennen en erop kunt anticiperen met het maken van je beelden.

De parken herbergen ook vele vogelsoorten, van groot tot klein. Je kunt gieren observeren, de oehoe fotograferen en kijken naar de zwarte ooievaar of de auerhoen. Ook hier geldt uiteraard dat het soms wat geduld vergt om ze te zien en te kunnen fotograferen.

LANDSCHAPSFOTOGRAFIE
Gedurende de week maken we een wandeltocht bergop naar de Lusen, wanneer het weer helder genoeg is. We wandelen door de besneeuwde natuur via de Winterweg omhoog naar het uitzichtpunt op de top. Alles gaat in een eigen en rustig tempo zodat onderweg ook nog gefotografeerd kan worden. Het uitzicht boven op de berg maakt alle inspanning meer dan goed met een blik over het Bayerischer Wald en het aangrenzende Tsjechië! Van de besneeuwde hellingen kun je prachtige abstracte foto’s maken met de telelens. De hellingen zijn bezaaid met dode bomen welke jaren geleden aangetast zijn door een keversoort.
Een andere locatie voor landschapsfotografie is een leuk beekje met watervalletjes. Met de sneeuw en vorst kun je daar prachtige ijssculpturen aantreffen en is het ook leuk om met lange sluitertijden te werken. Uiteraard is alles afhankelijk van de werkelijke winterse omstandigheden.

UITGEBREIDE BEGELEIDING
Het grootste park biedt veel vrijheid in fotografie. Omdat we er meerdere keren heengaan, leer je vanzelf de routes kennen waardoor iedereen, wanneer gewenst, ook zijn of haar eigen tijdsplan kan trekken om langer bij een bepaalde diersoort te blijven.

Tijdens het fotograferen is er alle tijd vragen te stellen en advies te krijgen om je creativiteit in de praktijk op een hoger niveau te brengen. In de avonduren kunnen we de gemaakte beelden van die dag bekijken en wanneer er tijd over is kunnen we nog een beeldbespreking doen. Een ideaal moment om eens te kijken naar de eventuele mogelijkheden en verbeterpunten in techniek en compositie. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid tot eigen ontspanning.

Het Bayerischer Wald is een wilde ervaring

Vertrek in het begin van de ochtend voor de reis naar ons hotel in het Bayerischer Wald. Een rit van ongeveer 800 kilometer. We proberen daar voor het avondeten aan te komen zodat we op het gemak kunnen inchecken en dineren. ’s Avonds volgt de briefing van het programma, over de omstandigheden waaronder gefotografeerd gaat worden en hoe tot goede foto’s te komen.

Korte dagindeling
Dag 1: Vertrek vanuit Nederland naar het Bayerischer Wald.
Dag 2: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Lynx, Wissent, Oehoe en Wolf.
Dag 3: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Wilde Kat, Visotter, Boommarter en Beer.
Dag 4: Kleine Ohe en Lusen.
Dag 5: Naar Scheureck voor Edelherten, naar Ludwigsthal voor Wolf en Lynx.
Dag 6: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen en Raaf.
Dag 7: Tierfreigelände Bayerischer Wald voor Lynx, Wolf, Wild Zwijn en Eland.
Dag 8: Terugreis vanuit het Bayerischer Wald naar Nederland.
Tijdens de avonden proberen we beeldbesprekingen te houden, afhankelijk van de terugkomtijd en einde diner. Tijdens de beeldbewerking kunnen we altijd voor advies en begeleiding zorgen.

We staan vroeg op om na het ontbijt richting het park te rijden en het te gaan verkennen. We maken kennis met de enorme buitenverblijven van de Tierfreigelände die onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte natuur van het Bayerischer Wald. Deze dag is het begin van veel uitdagende zoektochten naar de mooiste locaties voor het fotograferen van dieren in hun omgeving.

Het programma wordt dagelijks afgestemd om iedere fotograaf de maximale flexibiliteit te bieden zich te focussen op de gewenste onderwerpen. Deze dag concentreren we ons in principe op de Europese Lynx, Wisent, Oehoe en Wolf.

Deze dag heeft een zelfde indeling en flexibiliteit als gisteren. Omdat de vele onderwerpen in het park niet allemaal op één dag te fotograferen zijn, gaan we verder waar we de gisteren gestopt zijn. Op deze manier kunnen we de eventuele gemiste kansen of andere weersomstandigheden nog benutten . In principe staan vandaag de Europese Wilde Kat, Europese Otter, Boommarter en Beer op het programma maar afwijken hiervan is natuurlijk ook mogelijk.

Na het ontbijt gaan we vandaag wat anders doen:We gaan een bezoek brengen aan de schilderachtige  Kleine Ohe. Dit sierlijke beekje wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. In de winter overheersen de ijssculpturen en de kleine (deels bevroren) watervalletjes tussen rotsformaties. Hier kunt u zich uitleven op leuke macro-opnamen en het werken met lange sluitertijden.

In de middag maken we, voor wie wil, een wandeltocht naar de top van de 1373 m hoge berg de Lusen. Gelegen op de grens met Tsjechië lopen we door een mysterieus boslandschap tot aan de  top van de Lusen. Boven gekomen wacht een schitterend vergezicht, met uitzicht op een apart landschap van dode bomen. Deze zijn jaren geleden aangetast door kevers waardoor er een spookachtig decor is ontstaan, geschikt voor abstracte fotografie met de telelens.

Na het ontbijt rijden we naar Scheuereck voor het Tierfreigelände met Edelherten.

In de loop van de middag volgt een korte rit naar het Tierfreigelände van Ludwigsthal. Dit is opnieuw een fotogenieke locatie om Europese Lynxen op rotsformaties of omgevallen bomen te fotograferen. Bijzonder hier is de wandelpromenade die over en door het reusachtig grote leefgebied van de wolven is aangelegd. Met wat geluk hebben we vanaf deze promenade kans op schitterende fotomomenten als de roedel zich verplaatst. Soms zien we wolven op ooghoogte tussen de bomen poseren en hopelijk zelfs indrukwekkend huilen.

Het vertrouwde Tierfreigelände staat vandaag weer op ons programma. Vandaag na het ontbijt zijn de vogels aan de beurt en concentreren we ons in principe op Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Oeraluil, Ruigpootuil, Dwerguil, Zwarte Ooievaar, Wespendief en Schreeuwarend. Voor vandaag geldt hetzelfde als de andere dagen, het staat eenieder vrij om ook af te wijken van ons programma.

We kunnen vandaag desgewenst gebruiken om nóg mooiere plaatjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer maken. Voor vandaag staan Wild Zwijn, Eland en als we geluk hebben ook Bever op het programma.

We zijn inmiddels vertrouwd met het Bayerischer Wald en kunnen via verkorte doorsteekroutes en diverse informatieborden onze optimale route naar de fotografische voorkeuren te bepalen. Helaas is dit alweer de laatste avond van deze mooie belevenis. De ervaring leert dat in de loop van de week iedereen steeds rustiger aan het fotograferen is gegaan en met hopelijk steeds mooiere beelden de dag heeft afgesloten.

Dag 8

Na het ontbijt vertrekken we weer richting Nederland, een koffer extra vol met volle geheugenkaarten als herinneringen aan deze fotoreis.

Geschikt voor beginnend en gevorderde fotografen, basiskennis omtrent sluitertijden, diafragma en iso-waarde is wel een vereiste. Voor informatie kunt natuurlijk altijd contact opnemen.

Overnachtingen – Toeristenbelasting – Ontbijt, lunch, diner- Vakkundige begeleiding op locatie -Bespreekavonden

Vervoer (carpool is te regelen)
Eigen consumpties, lunch ter plekke
Aankopen van persoonlijk aard
Reis- en/of annuleringsverzekering

De accommodaties
We verblijven in een hotel niet ver van de parken op basis van twee-persoonskamers. aparte kamers zijn op basis van aanvraag en beschikbaarheid.
De maaltijden
Ontbijt, lunch-(pakketten) en diner zijn inbegrepen. Overige versnaperingen en consumpties zijn voor eigen rekening.

De afstanden zijn niet extreem groot. houd rekening met een aantal kilometers lopen per dag. Het terrein is wat heuvelachtig en met sneeuw wat intensiever dan in Nederlandse winterse omstandigheden. De wandeltocht naar de Lusen is langer en bergopwaarts tijdens de heenreis. de totale afstand is circa 10 kilometer v.v. . De wandeltocht is vrijblijvend, we houden een rustig tempo aan waarbij iedereen op eigen tempo omhoog loopt. Enige conditie is aan te raden.

Tijdens het programma geven we begeleiding, tips & tricks op locatie en optioneel houden we beeldbesprekingen. Na de fotoreis is er de mogelijkheid voor iedere deelnemer om drie foto’s in te zenden voor beeldbespreking in onze Creatieve Fotogroep op Facebook. De reis wordt vanaf 2023 begeleid door twee fotografen.

Highlights

Wolf – Lynx
Bruine Beer – Europese Otter
Bever -Wild Zwijn
Boommarter -Wisent
Edelhert – Bruine Eekhoorn
Europese Wilde Kat
Oeraluil – Auerhoen
Korhoen – Ruigpootuil
Dwerguil – Oehoe
Wespendief – Schreeuwarend
Kleine Ohe – Lusen

Aandachtspunten

Lensgebruik
Standpunten
Werken met scherptediepte
Zwart-wit fotografie
Compositie
Creativiteit
Sfeer

Weer Bayerischer Wald in februari

Zonsopkomst rond 7:35 uur

Zonsondergang rond 17:15 uur

Gemiddelde min/max temp.: -3C / +3°C

Neerslag: 34 mm / 8 dagen

Ook groeien als een fotografische kunstenaar ?

Ga mee !

Vind ons:

Doesburg en Kalkar
T: +31 (0)6 – 37 58 02 77
E: algemeen@pichafoto.nl
KvK-nummer: 67290310

 

social media